Bladeren in categorie

Tibet

Bladeren in categorie

We nemen onze tijd en het laatste deel van onze road trip verloopt heel relaxed. Onderweg willen we nog een paar uurtjes gewoon even weg van alles en gaan voor een wandeling in de pure natuur over een prachtige heuvelrug die een mooi overzicht biedt over de uitgestrekte ruwe vlaktes en de bergmassieven op de achtergrond. Zo’n momenten van stilte en bezinning zijn geld waard.

Rond 9.30 uur vertrekken we voor het zwaarste deel van de tour, de rit naar het Nam Tso (meer) op 4.700 m hoogte. Het is met zijn 1.900 m2 het grootste zoutwatermeer in Tibet.
Omdat we aan het meer willen overnachten moeten we rekening houden met temperaturen tot -10° ‘s nachts. De rit is alweer een topper, maar wel uitzonderlijk zwaar en lang.

Shigatse is na Lhasa de grootste stad in Tibet en huisvest zo’n 720.000 mensen. Veel toeristen bezoeken de stad omdat deze in een prachtige natuurlijke omgeving is gelegen, een typisch hoogplateau op 3.800 meter. De trekpleister bij uitstek is het 600 jaar oude Tashilhunpo klooster.

De rit van vandaag zal lang zijn, maar wel volledig over goed berijdbaar asfalt. Zoals gewoonlijk is er veel variatie in het landschap te bewonderen maar het doel van de trip is letterlijk èn figuurlijk een adembenemend meer dat op 4.441 m hoogte ligt. Onze jeep is uitgerust met een hoogtemeter en de naald stijgt langzaam maar zeker terwijl onze chauffeur als een getrainde piloot de haarspeldbochten controleert.

Lhasa – Om 7 uur zijn we al uit de veren, klaar voor de start van onze vijfdaagse 4×4 trip. De chauffeur, Wang Wei, is goed op tijd met z’n persoonlijke Toyota Landcruiser 4.500 cc.
Het blijkt een vriendelijke en rustige Chinees te zijn die ook nog een mondje Engels spreekt en altijd klaar staat om ons verder te helpen met wat dan ook. Vandaag zien we o.a. het Samye klooster en het Yumbalagang paleis.

In oktober en november 2007 maakten we een zeer indrukwekkende 4×4 rondtrip in het Tibetaanse binnenland. Amper een paar maanden later barstte de hel los toen de Chinese overheid het nodig vond om de wapens te gebruiken tegen de monikken. Er vielen verschillende doden en Tibet werd hermetisch afgesloten door het Chinese leger.