Bladeren in categorie

Rolwaling en Khumbu valleien

Bladeren in categorie

Het is zaterdag en dus marktdag in Namche Bazaar. We besluiten er een dagtrip van te maken want Namche mag je niet links laten liggen als je toch in de buurt bent. Het is zowat de draaischijf van het toerisme in de Khumbu-streek. Je vindt hier banken, een postkantoor, ziekenhuis, hotels, reisbureau’s, enz…

Het heeft de hele nacht gesneeuwd, de tenten liggen bedolven onder een tiental centimeter sneeuw. Geluk bij ongeluk heeft dit echter voor de nodige isolatie gezorgd zodat de kou niet echt in de tent kon doordringen.
Het hele gebied is bedekt met een dik sneeuwtapijt, de paden zijn niet meer zichtbaar en op Parchamo hebben volgens onze gidsen twee lawines plaatsgevonden.

We volgen de snelstromende rivier Bhote Kosi en komen terecht in het gebied van de ‘Chhetri’, een hogere Hindu-kaste die schijnbaar niet op erg gesteld zijn op vreemdelingen. Pasang en Kami geven ons de raad onze bagage nauwlettend in de gaten te houden omdat deze individuen zich wel eens aan een diefstalletje durven wagen.

Oorsuizingen en een versnelde ademhaling bewijzen dat we het vanaf nu kalm aan moeten doen. De hoogte begint zich te laten voelen.
We moeten heel even de Tinsang La pas overschrijden op een hoogte van 3.324 m. Vanaf deze top krijgen we het eerste fabuleus uitzicht op de heilige Gauri Shankar. Met zijn 7.314 m is dit de eerste serieuze piek die we te zien krijgen maar spijtig genoeg moeten we na enkele foto’s alweer naar beneden.

We vertrekken om 07.00 uur stipt met de bus naar BARABISE (830 m), ca 85 km van Kathmandu (1.300 m). De rit duurt ruim vijf uren. Samen met ons bevindt zich ook de voltallige crew in de bus, alsook het nodige materiaal. Er zijn 12 dragers, 1 sardar (leider), 1 chef-kok, 2 keukenhelpers en 1 bijkomende gids.