Bovenstaande foto is een beeld van de Sahara net voor een opkomende regenbui. Nee, niet de Sahara in Noord-Afrika, maar wel deze véél dichter bij huis in het Limburgse Lommel.
De Sahara in Lommel is een beschermd, woestijnachtig natuurdomein met in het midden ervan een groot meer.

Het gebied ontstond contradictorisch na een verontreiniging van de bodem

Het is vanaf 1920 ontstaan door zandwinning.
Tegelijk zorgde de nu afgebroken zinkfabriek voor het verdwijnen van alle begroeiing. Om totale verzanding tegen te gaan werden naaldbossen aangeplant, met succes. Eigenaardig genoeg kunnen we dus stellen dat dit prachtig natuurgebied onstond door pollutie.

Sahara in Lommel

Sahara in LommelDe Sahara in Lommel is 193 ha groot en zeer geliefd onder natuurliefhebbers want deze oase van rust is de thuishaven geworden van talloze watervogels en andere dieren.
Toegang tot het gebied is mogelijk vanaf de evenementenhal ‘De Soeverein’ waar je gemakkelijk kunt parkeren. Als je de hal achter je houdt zie je links voor je een straatje, de ‘Nieuwe Kopen’. Als je dit straatje volgt kom je uit op een zandweg en uiteindelijk bereik je zo het meer.

Sahara in Lommel

De Sahara als decor voor filmprojecten

Nog interessant om te weten is dat het gebied het decor werd voor enkele films en TV-series, zoals Frits en Freddy, Tabula Rasa, Crème de la Crème, enz…

Sahara in LommelIk kom met plezier ‘s morgens vroeg uit de veren om te genieten van de mist over het meer en de frisse geur van de naaldbomen op te snuiven.
Deze plek werd niet voor niets verkozen tot één van de mooiste in de Lage Kempen.

Schrijf uw commentaar