We blijven een kleine twee dagen in Pokhara om er een tochtje te maken op het Phewa-meer. Ook Sarangkot – het mekka voor paragliders – staat op het programma. Daarna keren we terug naar Kathmandu. 

Dag 23 : Pokhara

Pokhara, met zijn subtropisch klimaat, ligt op een hoogte van 884 m en dus lager dan Kathmandu. Het is een zeer jpopulaire bestemming onder trekkers en natuurlijk ook de gewone vakantiegangers. De reden ligt voor de hand… het is er het ganse jaar door aangenaam vertoeven en zonder enige inspanning krijgt je vanaf verschillende locaties fenomenale uitzichten op de ganse Annapurna range, bvb. vanaf het Phewa meer. Met wat geluk, en als de weergoden meewillen, zie je de spectaculaire witte pieken weerspiegeld in het water en maak je hier zonder problemen talloze postkaartfoto’s. Deze derdegrootste stad van Nepal met zijn 200.000 inwoners is gemakkelijk vanuit Kathmandu bereikbaar, zes uur met de bus of twintig minuten met het vliegtuig.

Het is een ideale plek om je batterijen na een zware trekking weer op te laden of als uitvalsbasis voor talloze activiteiten, zoals trekkings naar het Annapurna gebied, rafting, paragliding, daguitstapjes, boottochtjes, enz…
We doen het vandaag rustig aan en bezoeken een paar bezienswaardigheden, uiteraard te beginnen met een bezoekje aan het meer.

Met de roeiboot op het Phewa meer

Aan de oever liggen talloze roeibootjes klaar. Je kan ze huren met of zonder lokale stuurman. We vernemen dat je in één keer een bezoekje kunt brengen aan de Vishnu tempel (Tal Barahi) op een eilandje in het midden van het meer en vandaar kunt doorroeien naar de overzijde om vervolgens een wandeling te doen naar de hoger gelegen World Peace Pagoda (1.113 m). Hiermee zijn we een kleine voormiddag zoet.

Roeibootjes liggen altijd klaar op het Pewa meer
Roeibootjes liggen altijd klaar op het Pewa meer
v
De locals laten zich op deze manier naar de tempel brengen
Tal Barahi tempel

Het boottochtje mèt stuurman is de moeite waard, maar we hebben wel pech met het weer want de bergen liggen helemaal verborgen achter een mistgordijn. Een kwartiertje later worden we afgezet op het eilandje en we nemen rustig onze tijd om de kleurrijke activiteiten rond de tempel te bekijken. Het is er een drukte van jewelste. Lange rijen Hindoes staan er aan te schuiven om de tempel te betreden en hun offers te brengen. Overal brandt er wierrook en worden kaarsjes aangestoken. Na een half uurtje heb je het wel gezien en gaat het boottochtje verder naar de andere kant van het meer.

Tal Barahi tempel
De Tal Barahi tempel ligt in het Phewa meer
Offeren aan de Tal Barahi tempel
Offeren aan de Tal Barahi tempel

Terwijl de stuurman wacht trekken we de bergen in naar de pagode. Het wordt een steile klim (veelal trapsgewijs) van 45 minuten door het bos.

World Peace Pagode

Hier en daar krijgen we prachtige uitzichten op het onder ons gelegen meer en op de stad. Af en toe komt er vaag een piek tevoorschijn van het imposante massief achter Pokhara, maar meer dan een paar vage contouren moeten we vandaag niet meer verwachten.
De pagode is een maagdelijk witte Boeddhistische stupa die vanop een heuveltop (Ananda Hill, 1.113 m) uitkijkt op de indrukwekkende omgeving. De eerste steen werd rond 1973 gelegd.
Vlak bij de ingang ligt een restaurantje waar je op het mooie terras van het uitzicht kunt genieten bij een hapje of een drankje.

World Peace Pagoda
World Peace Pagoda
World Peace Pagoda
World Peace Pagoda

Tegen de middag zijn we terug in Pokhara en besluiten om uitgebreid te gaan lunchen in het Moondance restaurant. We gaan dit keer voor een Thai curry, Chicken Tikka, Garlic Nan en Milkshake voor 6 euro per persoon.

International Mountain Museum

8 van de 14 bergtoppen boven de 8.000 m vinden we in Nepal terug. Het is dus niet verbazend dat er ergens in dit land een bergmuseum moet opduiken. Het International Mountain Museum in Pokhara opende officieel zijn deuren op 5 februari 2004.

International Mountain Museum
International Mountain Museum

Het is een modern gebouw en de moeite van een bezoek waard want het probeert de geschiedenis van het bergbeklimmen in beeld te brengen. Er worden portretten geschetst van de bekendste beklimmers en het originele materiaal en uitrusting wordt mooi uitgestald zodat je een zeer interessant beeld krijgt van de evolutie ervan gedurende de laatste decennia.
Ook de geografische structuur van de Himalaya en de belangrijkste bergen wordt in beeld gebracht.

Een puntje van kritiek is dat het interieur duidelijk nood begint te krijgen aan een opfrissing. Veel foto’s beginnen te vervagen en hier en daar ontstaan sporen van verwaarlozing.
Een taxi retour kostte ons 1.000 Rp.

www.internationalmountainmuseum.org
Dagelijks geopend van 9 tot 15 uur
Ticket : 300 Rp
Ghari Patan, Pokhara
977-61-460742, 460343

Rafting trips

Na onze uitstap besluiten we om een rafting trip te boeken voor morgenvoormiddag op de Upper Seti. Eén van de locaties waar je hiervoor terechtkunt is Ganesh Kayak, langs het Moondance restaurant.

Het is een Kayak shop waar we ontvangen worden door een Engelsman die ons uitgebreid te woord staat. We hebben geen rafting ervaring en zoeken dus een kort tochtje voor beginners, ergens rond Pokhara. April is niet de beste periode om te gaan raften omdat het waterniveau in de meeste rivieren te laag staat, maar het zou wel mogelijk zijn op de Upper Seti, amper een half uurtje van Pokhara.

De tocht zou 90 minuten duren en al het materiaal wordt geleverd door Ganesh Kayak.  De prijs bedraagt 50U$ per per persoon.
Tel. 00 977 61 522657

De rest van de namiddag verkennen we de winkelstraat maar lang duurt de pret niet want er komt een fikse regenbui met bijhorend onweer opzetten.

The Maya Pub & Restaurant

Dit gezellig ingerichte restaurant trekt natuurlijk veel toeristen omdat het aanbevolen wordt in Lonely Planet. Het is dan ook een plaats waar je kunt kiezen uit een zeer gevarieerd menu. We probeerden er ondermeer hun Pad Thai, Thaise curry, chicken tikka masala en chicken biryani uit die echte smaakexplosies bleken te zijn. Het is er zeer gezellig tafelen pal langs de main street en de service was uitstekend en snel.
Op het menu staat te lezen dat hun groenten ondergedompeld worden in een iodine oplossing.

Ik wil in de rand wel vermelden dat ik de volgende drie dagen aanzienlijke maag- en darmklachten heb gekregen en dit na reeds bijna 4 weken reizen in Nepal. Of dit aan het voedsel van Maya te wijten was kan uiteraard niet 100% bevestigd worden, maar ik vermoed van wel. Voorzichtigheid blijft dus altijd de boodschap.

The Maya Pub & Restaurant
Lakeside, Pokhara
+977 61-463372
[email protected]

Ziek aan bed gekluisterd

De volgende dag (17/04) ben ik volledig aan het bed gekluisterd en heb ik ernstige maag- en darmklachten. De raftingtrip waar ik zo naar uitkeek gaat voor mij niet door. Mijn kameraden komen afscheid nemen als ze vertrekken.
Nadien verneem ik dat het niet erg spectaculair was en dat ik niet veel gemist heb…  Gelukkig krijg ik een volledige terugbetaling van Ghanesh Kayak !

Dag 24 : Pokhara – Sarangkot – Kathmandu

Ik voel me nog altijd erg zwak en draaierig maar ik wil vandaag niet opgesloten blijven. De diarree is grotendeels voorbij en in overleg met m’n reisgezellen maken we deze voormiddag een korte uitstap naar Sarangkot.

We nemen een taxi tot in Sedi waar een bergpad omhoog kronkelt en je te voet verder moet.  De taximan vraagt 1.600 Rp voor een retourtje en zal op ons blijven wachten.
Vanaf de parking moeten we nog 45 minuten omhoog wandelen tot aan het viewpoint. Het kost me ontzettend veel moeite en tijd om verder te geraken, maar ondanks het gebrek aan energie zet ik door.

Sarangkot

… is een zeer rustig en arm dorpje waar de tijd lijkt stil te staan, maar het is toch ook toeristisch ingesteld met enkele shops en restaurantjes.  Er lopen veel projecten met buitenlandse verenigingen om plaatselijke problemen op te lossen (onderwijs, waterproblemen, afvalbeheer, …). Er wonen amper 7.000 mensen, maar omdat het ten opzichte van Pokhara zo hoog gelegen is (1.600 m) is het uitzicht op de Himalaya vanaf het viewpoint één van de mooiste die je zult vinden. De Annapurna range en ook Dhaulagiri tonen zich van hun mooiste kant… àls het weer goed zit. In ons geval is dat niet helemaal het geval en de prachtige bergen zitten alweer grotendeels verstopt achter wolken en mist.

Viewpoint Sarangkot
Viewpoint Sarangkot

Ondanks deze tegenvaller verloopt het uitstapje zeer aangenaam. De mensen die we onderweg tegenkomen zijn zeer vriendelijk en doen graag een praatje. Tijdens de afdaling drinken we nog thee op een tof terrasje met een werelds uitzicht en kopen er ook enkele eenvoudige souvenirtjes om de projecten te steunen.

De grootste verrassing in Sarangkot zijn de honderden paragliders die vanaf de heuvelflank in Sarangkot de grote sprong wagen. De talloze parachutes steken met hun felle kleuren mooi af tegen de blauwgrijze lucht. Nadien vernemen we dat Sarangkot voor deze sport bij de beste locaties ter wereld behoort. Ze cirkelen door elkaar heen en glijden af tot boven Pokhara en het Phewa meer waarrond ze ook zullen landen.

Sarangkot is het mekka voor paragliders
Sarangkot is het mekka voor paragliders

Rond de middag zijn we alweer terug in Pokhara en ik waag een voorzichtig hapje in het Moondance restaurant… een fris Grieks slaatje moet kunnen en het smaakt ondanks mijn toestand nog lekker ook.

Terug naar Kathmandu

Omstreeks 14 uur nemen we afscheid van Sabine en Ram. De taxi staat klaar en brengt ons naar de luchthaven waar het inchecken zeer relaxed verloopt.

Terwijl we op het vliegtuig wachten wordt de lucht in een paar minuten pikzwart en een zwaar onweer nadert de luchthaven. We zien verschillende bliksemschichten de bergen voor ons oplichten.  Men meldt ons dat het vliegtuig nog in Kathmandu staat te wachten. Het zal niet opstijgen voor het onweer verdwenen is.

Bijna twee uur later is het dan toch zo ver en het vliegtuigje van Yeti Airlines landt probleemloos vlak voor onze ogen. Amper een half uurtje later staan we weer in de drukkende hitte van Kathmandu voor onze laatste twee dagen in het Holy Himalaya hotel.

Yeti Airlines
Terug naar Kathmandu met Yeti Airlines

Morgen hebben we de Pashupatinath en Bodnath tempels op het programma staan. Voor onze trekking hadden we hiervoor al een afspraak gemaakt met een vriendelijke taxichauffeur. Hij zou ons morgenochtend moeten oppikken aan het hotel. We zijn benieuwd…

Schrijf uw commentaar