Deze prachtige (soms drukke) wandeling naar de Zittauer Hütte is een aanrader voor iedereen met een degelijke conditie en is bovendien kindvriendelijk. De hut ligt op een hoogte van 2.328 m in het Wildgerlostal (Zillertaler Alpen), vlak tegen de idyllische ‘Unterer Gerlossee’. Ze is geopend van begin juni tot half oktober.

De wagen kan je gemakkelijk kwijt op de ruime parking aan het Alpengasthof Finkau (Oberkrimml 120), maar een alerte parkeerwachter vraagt je wel om 4 euro te betalen waarvan je bij terugkomst weer 2 euro kunt recupereren, mits overhandiging van het parkeerticket. In de praktijk duurt de tocht meestal echter veel langer dan de werktijd van de parkeerwachter zodat deze in de latere namiddag reeds verdwenen is. Je kunt dan desgevallend nog altijd in het gasthof zelf terecht.

Parking aan het Alpengasthof Finkau
Parking aan het Alpengasthof Finkau
Het meer bij Finkau in de vroege ochtend
Het meer bij Finkau in de vroege ochtend

Afhankelijk van je wandeltijd en je plannen onderweg vertrek je best zo vroeg mogelijk in de ochtend. Sommige wandelaars mispakken zich wel eens aan de wandeltijden die op de borden vermeld worden. In het hoogseizoen is dit trouwens een druk bezochte wandelroute, maar de omgeving maakt het allemaal goed. Voor een tocht heen en terug naar de Zittauer hütte reken je best op een dikke zes uur, rekening houdend met korte rust- en fotopauzes.

Genieten van de vroege stilte in het Wildgerlostal

Eerste deel van de wandeling door het Wildgerlostal
Eerste deel van de wandeling door het Wildgerlostal

Het eerste deel van de tocht leidt over een brede, bochtige kiezelweg doorheen het Wildgerlostal die soms door lokale landbouwers gebruikt wordt. De weg volgt stroomopwaarts de ‘Wilde Gerlos‘, een snelstromend bergriviertje. Aan het begin van de tocht kan je hier en daar de weg verlaten om een ‘Kanzel’ te bezoeken. Dit is een uitzichtpunt van waarop je mooie uitzichten krijgt op de Leitenkammer-Klamm waar de rivier doorheen stroomt, een kloof met talrijke watervalletjes.
Eenmaal de Klamm achter je gelaten kan je genieten van de koeien en de bergen om je heen en krijg je meer wijdse uitzichten.

Het Wildgerlostal
Het Wildgerlostal

Op het einde van de kiezelweg kom je een materiaallift tegen die de Zittauer Hütte moet bevoorraden. Hier verlaat je de weg en begint een stevige en steile klimpartij over rotsige paden naar de waterval. Het pad is op de gevaarlijkste plekken beveiligd met touwen. Je beklimt hier in feite een rotswand van zo’n 400 meter hoog.

Klim naar de waterval
Steile klim naar de waterval
Uitlopers van de Wilgerloskees
Uitlopers van de Wilgerloskees
Georg Wanger
Rechts het gedenkteken voor Georg Wanger

Op een bepaald ogenblik wordt mijn aandacht getrokken naar een gedenkteken. Het blijkt opgericht te zijn ter nagedachtenis van Georg Wanger. Hij beheerde samen met zijn echtgenote Alberta de Zittauer Hütte van 1923 tot aan zijn tragische dood in 1932. Georg kwam om het leven in een lawine tijdens een reddingsoperatie.

Eenmaal boven komt de hut in zicht en wordt je beloond op spectaculaire panorama’s op het dal onder je en op de ‘Wildgerloskees‘ (gletsjer).
Je wandelt dan het resterende stuk naar de hut over afgesleten rotsen die gevormd werden door de sterk terugtrekkende gletsjer.

De Zittauer Hütte komt in zicht

Eerste blik op de hut
Het doel komt in zicht… de Zittauer Hütte
Aangename sfeer op het terras bij de hut
Aangename sfeer op het terras bij de hut
Sfeerbeeld voor de hut
Sfeerbeeld voor de hut

Extra hike naar de Roszkopf

De doorzetters kunnen – uiteraard na een verfrissing en een hapje in de hut – eventueel verder trekken naar de Roszkopf (2.845 m). Deze verlenging van de hike is de moeite waard, maar vergt aardig wat van je conditie. De totale tijdsduur van de trekking komt dan wel in de buurt van 10 uur en meer en dit maakt de lange terugweg naar de parking in Finkau er niet gemakkelijker op.
Zorg voor voldoende drinkwater en proviand en bekijk de weersvooruitzichten de dag of de ochtend voor het vertrek.
Het pad er naar toe is steil en leidt voornamelijk over grote keien. Ervaring in bergwandelen en stapzekerheid is hier zeker geen overbodige luxe.

Unterer Gerlossee
Onderweg naar de Roszkopf krijg je een mooi uitzicht op de Unterer Gerlossee
De Zittauer Hütte is nog een kleine stipje
Unterer Gerlossee met de Zittauer Hütte op de achtergrond

Het grote stalen kruis markeert de top en hier kan je genieten van overweldigende panorama’s rondom je heen.  Voor de echte bergliefhebber is de Roszkopf dus een must !

Roszkopf (2.845 m)
Op de top van de Roszkopf (2.845 m)
Uitzicht vanop de Roszkopf (2.845 m)
Uitzicht vanop de Roszkopf (2.845 m)
Uitzicht vanop de Roszkopf (2.845 m)
Uitzicht vanop de Roszkopf (2.845 m)

Roszkopf panorama

Routegegevens bekijken / downloaden (Wikiloc)

Download GPX bestand

Schrijf uw commentaar