Het was een prachtige vrijdag de 13e (juni) en een interessante dag voor de bijgelovigen want het was de avond van de Honey Moon. Wij hadden het geluk om de spectaculaire goudgele maan rond 21.30 uur te zien verschijnen boven de Middellandse Zee in Marbella.

Nu het pad van de zon langs de hemel deze maand op zijn hoogst staat, blijft de maan zich laag boven de horizon verplaatsen waardoor de goudgele kleur meer nadrukkelijk aanwezig is dan bij de andere volle manen van dit jaar. Bovendien lijkt de maan ook veel groter dan anders omdat de baan rond de Aarde eivormig verloopt en net nu in de maancyclus de afstand tot de Aarde het kortst is (Perigeum) én samenloopt met de volle fase.
Nu worden er dus drie fenomenen in één klap vastgesteld :

  1. Vrijdag de 13e
  2. Volle maan
  3. Kortste afstand van de Maan tot de Aarde (Perigeum)

Bovendien zouden we er ook nog de nakende zomerwende aan kunnen toevoegen omdat deze uiteraard op 21 juni valt.  Interessante stof dus voor doemdenkers en zelfverklaarde profeten. Sommige wetenschappers vermoeden overigens dat supermanen mee verantwoordelijk zijn voor meer en zwaardere natuurrampen.

Honey moon in Marbella

Voor de volgende Honey Moon op een vrijdag de 13e moeten we nog lang wachten en de meesten onder ons zullen het helaas niet meer meemaken. Ze valt immers op 13 juni 2098.

Schrijf uw commentaar