De windmolens van Kinderdijk langs de Lek rivier behoren tot de beroemdste van Nederland. Misschien wel van de hele wereld. Sinds 1997 behoort dit natuurlijk schilderij tot het Werelderfgoed (UNESCO) en terecht.

Het was reeds sinds 2007 geleden dat ik hier nog eens passeerde. Wellicht zal het dit keer meteen de laatste keer geweest zijn. Neen, het ligt niet aan de molens… deze zijn nog altijd schilderachtig mooi, net zoals de rustieke natuur waarin ze gelegen zijn.

De windmolens van Kinderdijk

Als je echter verwacht om hier op een zonnige weekend- of vakantiedag de rust terug te vinden dan zit je er glad naast. Het wandel-en-tegelijk-fietspad dat je langs de molens leidt wordt druk bezocht door honderden toeristen uit alle landen ter wereld, hele busladingen vol. Afgezien van de vele wandelaars om je heen moet je vooral voortdurend voor en achter je kijken als je niet wil aangereden worden door één van de vele fietsers die zonder afremmen tussen de wandelaars door zigzaggen.

KinderdijkAls je het mij vraagt is Kinderdijk het best te bezoeken op een zwaar bewolkte, stormachtige dag, liefst doordeweek. Vanuit fotografisch oogpunt bekeken kan dit bovendien schitterende plaatjes opleveren en wordt je wellicht heel wat minder voor de voeten gelopen.

KinderdijkDe 19 molens werden in de 18e eeuw gebouwd. Sommige kregen als museum een nieuw leven en kan je bezoeken zodat je een beeld krijgt van de technologieën die in die tijd uitgedokterd werden om het water te beheersen. Tickets kosten 6 euro.
Wil je enkel tussen de molens wandelen of fietsen dan hoef je niet te betalen.

KinderdijkKinderdijkKinderdijkKinderdijkKinderdijkKinderdijkKinderdijkKeukenhof : bloemen, bloemen en bloemen…

Van Kinderdijk ging de rit verder naar Keukenhof in Lisse, niet voor de windmolens maar voor de bloemen… honderdduizenden ervan. Keukenhof groeide intussen uit tot één van de grootste bloemententoonstellingen in openlucht. Het heeft een oppervlakte van 32 hectare die tijdens de bloeitijd van maart tot mei gevuld is met ontelbare tulpen, narcissen en hyacinten.

KeukenhofKeukenhofKeukenhofKeukenhofKeukenhofVolwassenen betalen 18 euro entree, kinderen van 4 tot 17 jaar 8 euro.

Adres
Stationsweg 166a
2161 AM Lisse

Schrijf uw commentaar