De Hoge Mouw is een Provinciaal groengebied in het hartje van de Kempen waar naaldbomen, zandduinen, vennetjes en heidevelden het uitzicht domineren. Het is een prachtige locatie voor ontspannen wandelingen, ritjes met de mountainbike of te paard. De talrijke paden zijn goed gemarkeerd.

Het 104 ha grote domein ligt op de Kempische Heuvelrug en  is vooral bekend om zijn Kabouterberg. Hier kunnen kinderen zich helemaal uitleven tussen de vreemde luchtwortels van de naaldbomen. De grillige wortels steken ver boven de zandduinen uit waardoor er een sprookjesachtige en zelfs griezelige sfeer ontstaat.

Noord-Zuidverbinding

Onze wandeling is 5,1 km lang en brengt ons tot vlak bij de noord-zuidverbinding (N19g Geel-Kasterlee). Deze snijdt het natuurdomein letterlijk in twee. De weg opende in februari 2014.  Op het meest kritieke punt heeft de overheid voor een 500 meter lange tunnel gekozen die na de beëindiging van de werken opnieuw is beplant met lage struiken en heide. Men installeerde bovendien ‘hop-overs’ voor vleermuizen. Rond de tunnelmonden zijn bomen geplant. Het project wil de nieuwe weg zoveel mogelijk laten integreren met de natuur errond.

Paddenstoelen Hoge Mouw

Paddenstoelen Hoge MouwDe wandeling start op de parking langs de Holle Weg, een zijstraat van de Lichtaartsebaan. De route is gemarkeerd met houten paaltjes met rode kop.  Het eerste half uurtje geniet je van de rust en de geuren van het naaldwoud waarna je de tunnel nadert en ongeveer 200 meter langs de weg en tunnel wandelt om dan weer het bos in te duiken voor een klim naar het hoogste punt van de Hoge Mouw. Na de afdaling kom je langs de legendarische Duivelskuil en kruis je de Goorseweg om vervolgens in een heideveld terecht te komen.
Het laatste deel van de wandeling voert je door een oude beukendreef en zo terug naar de parking.

Heidegebied Hoge Mouw
Heidegebied Hoge Mouw

Hoge Mouw KasterleeDe Duivelskuil

Over deze put (niet zomaar een put), 15 meter van de wandelroute, zijn al heel wat tot de verbeelding sprekende verhalen geschreven. Het eerste dateert wellicht al uit 1571 toen Lieske Coolbonders zelfmoord pleegde door zich in de put te verdrinken toen de duivel zelf haar achtervolgde. Lieske was de bastaarddochter van Katrien Coolbonders die door een Spaanse edelman werd verkracht. De edelman werd door Katrien’s echtgenoot vermoord. Men dumpte het lijk eerst in de Duivelsput. Later werd het ergens in de buurt ervan begraven.

In 1695 zou een man uit Reusel opgehangen zijn geweest aan een galg op de Hoge Mouw en later in de Duivelskuil begraven.
60 jaar geleden werden in de kuil vele scherven van lijkurnen opgegraven wat doet vermoeden dat er hier een prehistorische begraafplaats moet geweest zijn.
De kuil is niet altijd even goed zichtbaar. Vooral als hij droog staat ben je er voorbij voor je het beseft en veel is er niet aan te zien. Pas als er water in staat valt hij beter op en komt de verbeelding ook makkelijker op gang.
Kortom, stof genoeg voor bijgelovige verhalen…

Routegegevens bekijken / downloaden (Wikiloc)

Download GPX bestand

Schrijf uw commentaar