Ninglin… wat ? Nee, geen vallei in China maar een pak dichter in ons eigen Belgenlandje.  De vallei van de Ninglinspo spreekt bij veel natuurliefhebbers tot de verbeelding, al was het maar om de naam alleen al. En terecht want het is één van de mooiste gebieden in de Ardennen waarin de uniekste bergrivier van België stroomt, de Ninglinspo, een klein zijriviertje van de Amblève.
Het is een ruige maar tegelijk adembenemend mooie canyon-achtige omgeving die erg gesmaakt wordt bij wandelaars en natuurliefhebbers.

Ninglinspo, Waals natuurerfgoed

Elke zichzelf respecterende wandelaar/hiker doet wel eens research op het web om inspiratie op te doen voor volgende avonturen. De vallei van de Ninglinspo is zo’n bestemming waarover je veel positiefs te lezen krijgt.  Bovendien kwam ik met enige verbazing te weten dat het gebied geklasseerd staat als ‘Uitzonderlijk Natuurerfgoed van Wallonië’.
De rivier is 3,5 km lang met een verval van 7,5% of ongeveer 240 meter.

Vallei van de NinglinspoDeze bijzondere vallei stond ook bij mij al veel te lang op mijn bucket list. Tijd dus om actie te ondernemen. De herfst is op zijn mooist als we richting Ardennen vertrekken en we hebben geluk want het zonnetje is ook van de partij.

Locatiegegevens

 • Adres: Sedoz 27, Aywaille.
 • Coördinaten : 50.468623, 5.743448 / 50°28’07.3″N 5°44’36.7″E

Je komt uit bij herberg Le Ninglinspo aan een grote parking vlak bij het vertrekpunt.  Afhankelijk van de periode en het tijdstip dat je arriveert hou je best rekening met een goed gevulde parking.  Wij kwamen vroeg in de ochtend aan toen de parking vrijwel leeg was. Maar tegen de middag was er geen enkel plekje meer vrij en kon ik het aantal wandelaars niet meer tellen. Dit is duidelijk een zeer populaire bestemming, tot over de internationale grenzen.

Vallei van de Ninglinspo : romantiek in een ruwe bolster

Het goed gemarkeerde pad (nr 21, blauwe rechthoek) vertrekt vlak achter de parking. Onze zoon van 7 vergezelt ons, dus maken we er een gewone rondtrip van (ongeveer 7 km). Het is echter mogelijk om de route op verschillende plaatsen te combineren met andere routes. Je maakt het dus zo lang en zo zwaar als je zelf wil.

Meteen achter de parking duik je de bossen in. We worden overweldigd door de kleurenpracht in dit fenomenaal stuk natuur. Ik denk dat er geen mooier wandelseizoen bestaat dan de herfst. Het gele en oranje gebladerte van de loofbomen staat in schril contrast met de felgroene kleuren van de mossen op de grillige rotsen in en rondom de rivier.

Vallei van de Ninglinspo

Vallei van de NinglinspoDoolhof van trails

Het chaotische pad volgt het kronkelige riviertje dat op sommige plekken amper een meter breed is. Er zijn ontelbare vertakkingen en soms raak je even de kluts kwijt als je de blauwe rechthoeken niet meer ziet. Geen reden tot paniek want als je de rivier gewoon stroomopwaarts volgt zit je altijd goed. Het ene houten bruggetje na het andere leidt je telkens weer van de ene naar de andere oever.  Dit is heerlijk speelterrein voor de kids maar hou ze voortdurend in de gaten want de paden liggen bezaaid met gladde rotsen en wortels en zijn soms zeer verraderlijk.  Hoe hoger je komt hoe moeilijker het wordt.

Vallei van de NinglinspoVallei van de Ninglinspo

Vallei van de Ninglinspo

Vallei van de Ninglinspo
Le Bain d’Hermès (220m) kom je al tegen na de eerste kilometer
Vallei van de Ninglinsp
Het terrein is een grote speeltuin voor kinderen maar hou ze best goed in de gaten.

Op het ganse traject langs de rivier kan je genieten van idyllische watervalletjes, bassins en heerlijke rustplekjes om te picknicken. De bassins ontstonden door de wervelende kracht van het water en kregen allemaal poëtisch klinkende namen zoals Bain du Cerf (Bad van het Hert), Bain de Diane (Bad van Diana), Bain des Naïades (Bad van de Waternimfen), Bain d’Hermès (Bad van Hermes), enz…  In de zomer kan je zelfs een ‘badje nemen’ in deze bassins.

Van de ruwe canyon naar de rustieke naaldbossen

Eenmaal Bain de Diane gepasseerd komen we in de helft van de tocht en klimmen we de canyon uit. Het pad langs de rotswanden is smal en glibberig.  Om valpartijen te voorkomen heeft men hier een kabel langs de wand bevestigd waaraan je je desnoods kunt vasthouden als je je evenwicht dreigt te verliezen.

Vallei van de Ninglinspo
Bij de Bain de Diane (310 m) ben je bijna halverwege

Vallei van de Ninglinspo
Hierna verandert het landschap zienderogen. Het wordt rustiger en de loofbomen maken plaats voor naaldbomen. Op een bepaald ogenblik kan je kiezen om de trip drastisch in te korten door langs een brede, gemakkelijke bosweg terug naar de parking wandelen (30 minuten).  Wij gaan echter door naar het uitzichtpunt Drouet waar een schuilhutje ligt en waar een fantastisch uitzicht geboden wordt over de ganse vallei van de Ninglinspo.

Vallei van de Ninglinspo
In de buurt van het uitzichtpunt Drouet
Vallei van de Ninglinspo
De route naar het uitzichtpunt Drouet loopt rustig door een prachtig naaldbos
Point de Vue Drouet
Vanaf de schuilhut op het uitzichtpunt Drouet krijg je een fenomenaal zicht op de ganse vallei
Vallei van de Ninglinspo
De vallei van de Ninglinspo gezien vanaf Point de Vue Drouet

Een paar nuttige tips

 • De vallei van de Ninglinspo is geen wandeling in het park. Zorg voor stevige, waterdichte wandelschoenen.
 • Er zijn geen drank- of eetgelegenheden op de route. Neem dus voldoende voeding en drank mee.
 • Afhankelijk van de periode en het tijdstip kan het soms erg druk zijn, vooral op het eerste gedeelte van de route.
 • Reken op een drietal uurtjes als je volop wil genieten.

Routegegevens bekijken / downloaden (Wikiloc)

Download GPX bestand

2 commentaren

 1. Jullie hadden precies een kalme dag, wij waren er ook in de herfst maar wel veel volk. Maar bleef sowieso de moeite om te doen. we gaan zeker nog eens terug.

  • Hoi Bart, bedankt voor je feedback. Het was zeker geen kalme dag hoor. We waren gewoon heel vroeg vertrokken zodat we de massa voor waren 🙂
   Toen we iets na de middag terug op de parking arriveerden was er geen plekje meer vrij en zelfs de omliggende straten stonden vol. Héél vroeg starten is hier zeker de boodschap.

Schrijf uw commentaar