Tussen de steden Leuven en Aarschot ligt een bijzonder aantrekkelijk heuvelachtig landschap, het Hageland.  Wandelen in deze Hagelandse Heuvels laat je kennismaken met talrijke gevarieerde landschappen, zoals vlakke velden, glooiende heuvels en weelderige bossen, maar ook met de traditionele manier van leven van de landbouwers hier.

Hier vind je nog veel boerderijen die hun oude kenmerken hebben bewaard.  De wandelpadjes lopen tot vlak naast de erven zodat je mee kunt genieten van de geluiden èn de geuren van de dieren. Je waant je hier en daar nog in de jaren ’60.

Het kasteel van de Rode Ridder

Startpunt van onze tocht is het kasteel van Horst in Sint-Pieters-Rode, waar de figuur van de Rode Ridder zijn oorsprong vindt.  Het kasteel is zeer goed bewaard gebleven. Met de bouw ervan is ergens in de 13e eeuw begonnen, eerst als boerderij en later als waterburcht.

Rond het kasteel liggen mooie, rustieke visvijvers en er worden vaak evenementen georganiseerd.
We parkeren onze auto op de parking voor het kasteel, maar in de weekends kan het er propvol zijn zodat je moet uitwijken naar de aangrenzende landweggetjes.  Rond het middaguur gaan we van start.

Kasteel van Horst
Het kasteel van de Rode Ridder

Omdat we net iets te vroeg in het jaar zijn, kunnen we helaas nog niet genieten van de talrijke fruitbloesems. De scherpe noordenwind maakt de wandeling door de open velden van de Hagelandse Heuvels in het begin een beetje pijnlijk, maar zeker niet minder mooi.

Hagelandse HeuvelsEenmaal uit de velden wordt de wind gelukkig een beetje geblokkeerd.  De traditionele boerderijen brengen ons bijna letterlijk terug in de tijd tot in de jaren ’60. Het lijkt alsof de tijd hier stilstaat.

Rustieke landschappen

We doen het rustig aan en een kleine twee uurtjes later arriveren we op het keerpunt van onze lusvormige wandelroute over de Hagelandse Heuvels. We arriveren aan de prachtige gerestaureerde Gempemolen die dateert uit de 12e eeuw.  Intussen is de molen omgebouwd tot een taverne waar je even heerlijk tot rust kunt komen op het zonovergoten terras. De molen zelf kan je eventueel in werking zien elke eerste zondag van de maand van 14 tot 18 uur.

Landelijke sfeer opsnuiven
Landelijke sfeer opsnuiven
Gempemolen
Links: Troostembergbos / Rechts: terrasje aan de Gempemolen

Na de rustpauze duiken we het Troostembergbos in dat gedomineerd wordt door enorme beuken, kastanjes en berken. Het pad ligt er hier en daar erg drassig bij zodat degelijk schoeisel wel aangewezen is.

Knooppuntroute

Hagelandse Heuvels knooppuntroute
Je wandelt niet verloren dankzij de knooppuntroutes.
Knooppunten
141 – 142 – 138 – 137 – 59 – 237 – 235 – 236 – 139 – 140 – 144 – 143

Routegegevens bekijken / downloaden (Wikiloc)

Download GPX bestand

Schrijf uw commentaar