Eerder toevallig kreeg ik een tijdschrift in handen waarin een nieuw product werd besproken. Meer zelfs, er verscheen een nieuw bedrijfje op de kousen- en (thermische) ondergoedmarkt: BRBL.
Net omdat ik nog nooit van dit merk heb gehoord is de uitdaging des te groter om uit te vissen of ze daadwerkelijk kunnen concurreren met grote namen als Bridgedale, Smartwool, X-Socks, Falke, enz…

Het bedrijf haalt zijn inspiratie bij de beren die met hun unieke lagencombinatie van huid en wol kunnen overleven in de meest extreme en veeleisende natuurlijke omstandigheden.
Hun beren-geïnspireerde ontwerpen combineren natuurlijke materialen als Merinowol met slimme technologieën zoals hun – naar eigen zeggen – unieke ‘BearZones’ en ‘BearTubes’ zodat ze even goed aanvoelen als ze er uitzien.

Beren passen zich aan naargelang de omgeving, weersomstandigheden en seizoen.  Wij, enthousiaste buitensporters, moeten gelijkaardige aanpassingen doen die geschikt zijn voor specifieke prestaties en intensiteiten in verschillende weersomstandigheden en seizoenen. We moeten ons beschermen tegen de natuurlijke elementen. Om daaraan tegemoet te komen ontwikkelde BRBL een aanbod voor verschillende niveaus, aangepast aan het lichaam, de buitentemperatuur en de intensiteit van de prestatie zodat deze ‘draaglijk’ blijft.
Of om het met hun slogan te zeggen… ‘make it bearable’.

BearZones en BearTubes

De door BRBL ontwikkelde BearTubes worden op een functionele manier geweven tot een soort band die je bewegingen volgt en elastisch is.  De speciale kanalen absorberen de schokken tijdens het sporten en beschermen de spieren en de pezen.

Beartubes
Beartubes

De kousen schuiven niet waardoor er minder wrijving ontstaat tussen huid en weefsel. Vocht wordt snel van de huid weggeleid en afgevoerd via de speciale kanaalachtige contstructie. Deze vormt bovendien een degelijke thermische barrière tegen de koude.

De kousen zijn onderverdeeld in drie verschillende niveaus, volgens de ‘beren-geïnspireerde’ eigenschappen die ze bezitten :

 • BRBL Touch is het basisniveau voor gewone, dagdagelijkse (sport)activiteiten. Het biedt een hoog draagcomfort met vochtregulerende eigenschappen, een betere oxygenatie en versterkte gebieden voor minder wrijving tussen huid en weefsel.
 • BRBL Adapt is het gemiddelde niveau voor de meer geavanceerde en zwaardere uitdagingen. Het biedt een stevigere bescherming en blaarpreventie + anti-bacteriële eigenschappen.
 • BRBL Shield is geschikt voor gespecialiseerde outdooractiviteiten met grote uitdagingen in onvoorspelbare omgevingen. De extra versterkte delen verbeteren het uithoudingsvermogen en de controle tijdens zware activiteiten. De ThermoCool technologie houdt de voeten warm als het koud is en koel als het warm is.

Leuk om te weten is dat voor elk item dat verkocht wordt 10 eurocent doorbetaald wordt naar WSPA (World Animal Protection).

Waar kopen ?

[Update November 2018]

Hier is helaas nog werk aan de winkel … De vroegere URL van de hoofdwebsite – www.brbl-apparel.com – leidt nu door naar www.brbl.net. De site is eigenaardig genoeg enkel nog in het Sloveens beschikbaar. Vroeger was deze ook in het Engels raadpleegbaar.
Ik bestelde drie paar kousen voor verschillende doeleinden : joggen, wandelingen/rustige trekkings en zwaardere trekkings.  De transactie werd via Paypal vlot voltooid.  Eigenaardig genoeg kreeg ik kort na bestelling een bericht dat de levering niet kon doorgaan en werd het geld teruggestort. Men kon (nog) niet naar de Benelux verzenden. Hun verkoop stond dus duidelijk nog niet op punt.

Gelukkig kon ik telefonisch contact opnemen met de invoerder voor België, Dubois NV, en werd ik er vriendelijk te woord gestaan door een medewerker die me uitlegde dat BRBL nog volop in de opstartfase zit en dat er nog geen officiële verkooppunten in België bestaan. Wellicht zal dit binnenkort veranderen. In elk geval lijkt de wandelorganisatie ‘Wandelsport Vlaanderen‘ al goed op weg om via hun online winkel de BRBL producten te gaan verkopen.

Goed gevoel

Ik heb de BRBL sokken intussen enkele jaren in gebruik en eerlijk is eerlijk, ze bevallen me meer dan verwacht.
De uitgeteste sokken zijn Atlas (joggen, trail-running), Kodiak (trekking), Bjorn (wandelen, lichte trekking) en Grizzly (geavanceerde trektochten in onvoorspelbare omgevingen).

De vele wasbeurten hebben de sokken geen kwaad gedaan. Bij andere grote merken zoals Bridgedale begint de stof onder de bal van de voet al vrij snel dunner te worden tot er uiteindelijk zelfs gaten ontstaan. Hier is bij BRBL absoluut geen sprake van. Vooral de Atlas en de Kodiak blijven hun pasvorm en elasticiteit na intensief gebruik uitstekend behouden. Bij de Bjorn is dat iets minder. Hier lijkt de stof iets minder stevig te zijn en verdwijnt de zachte structuur ervan na meerdere wasbeurten, maar toch – na bijna vier jaar – geen gaten te bespeuren.
Bij de Grizzly voel je meteen de superieure kwaliteit van de stof. Ze voelt zeer stevig aan en komt dicht in de buurt van een compressiesok. Hierdoor is deze zeer geschikt voor het zwaardere (klim)werk.

Duidelijk minder verhitting onder de voetzolen

En hoe zit het met zweetvoeten hoor ik sommigen al vragen.  Ik geloof dat BRBL hier echt een meerwaarde kan betekenen ten opzichte van veel andere bekende sokkenmerken die al na enkele kilometers wandelen een vervelend hittegevoel opwekken onder de voetzolen. Bij alle drie de geteste sokken is dat beduidend minder en dat is voor mij zowat het grootste pluspunt. BRBL is er in geslaagd sokken te ontwerpen met een uitstekend vochtmanagement en degelijke verluchting door hun zogeheten ‘BearZones‘ en ‘BearTubes‘ met minder snelle blaarvorming als logisch gevolg.
Geurloze sokken moeten volgens mijn bescheiden mening nog uitgevonden worden, maar ook hier scoort BRBL met zijn antimicrobiële technologie niet slecht.

De Kodiak krijgt mijn voorkeur omwille van de stevigheid en duurzaamheid. Dit zijn de sokken die ik het liefst draag voor stevige wandelingen en trekkings.
De joggers onder ons kunnen het comfort in de loopschoenen wellicht een beetje opkrikken met de Atlas die zowat dezelfde stevige eigenschappen biedt als de Kodiak.

Waar kopen ?

Vier jaar na mijn eerste artikel over BRBL is het nog altijd héél onduidelijk hoe en waar we aan de sokken kunnen geraken. Er schort duidelijk nog iets aan hun marketing want via hun website geraak je niet ver zonder de Google vertaalfunctie.
Het merk BRBL blijft zich dus eigenaardig genoeg in een waas van geheimzinnigheid hullen en dat is bijzonder spijtig want er zit echt wel potentieel in hun producten.
Voorlopig blijven mijn enige aanknopingspunten de firma Dubois NV en Wandelsport Vlaanderen.

6 commentaren

  • Kijk eens aan! Dat is nog eens goed nieuws ?
   En de prijzen zijn bovendien ook interessant. Jullie horen nog van mij ?
   Bedankt voor de feedback!

    • Hoi Bart,
     Bedankt voor je reactie. Het is fijn om te zien dat het uiteindelijk de goede richting uit gaat met BRBL ! ?

    • Hoi Stefaan, bedankt voor uw update over BRBL.
     Helaas ben ik een tijdje buiten strijd geraakt na een fietsongeval. Gelukkig zit de revalidatie er bijna op en kijk ik al reikhalzend uit naar de mooie herfst- en winterwandelingen.
     Ik hoop dan o.a. de Grizzly eens goed te kunnen uittesten ?

Schrijf uw commentaar