Als regelmatige buitensporter/jogger/hiker verslijt je aardig wat materiaal. Dingen zoals oortjes bijvoorbeeld. Na lang zoeken en het tot vervelens toe lezen van talloze reviews kwam ik terecht bij de Plantronics BackBeat FIT.  Ik was alvast meteen weg van het design. Hieronder mijn ervaringen met de ‘blauwe-tand-sport-oortjes’…

Weg met die ellendige draden !

Ik vermoed dat elke buitensporter het gevoel wel kent… de draden van de klassieke oortjes zitten of hangen altijd en overal in de weg of ze trekken de oortjes steevast uit je oren.  Het geklooi met die draden kon me op bepaalde momenten zodanig ergeren dat ik de rotzooi van m’n kop trok en met een wijde zwier de bosjes in kegelde.  Ik zou met veel plezier meteen mijn portemonnee bovenhalen voor een draadloos (en dus duurder) model.

Het enige wat me lang heeft tegengehouden om de stap naar draadloos te zetten was de instabiliteit van de connectie met wegvallend geluid, gekraak en haperingen tot gevolg. Zo was het vroeger toch… je kon dan wel draadloos sporten maar je kreeg er een ander soort irritatie voor in de plaats. Wat is er erger dan het constant wegvallen van je favoriete muziek terwijl je middenin de roes van het sporten zit ?

Maar de techniek evolueert gelukkig zeer snel. Intussen is er wel degelijk uitstekend materiaal te krijgen. Keuze zat, alleen moet je er wel rekening mee houden dat je dieper in je buidel zult moeten tasten als je een beetje kwaliteit wilt en het ding ook nog eens weers- en zweetbestendig moet zijn. Voor degelijke merkproducten ga je al snel richting 100 euro.

Gevonden ! De Plantronics BackBeat FIT

IF-Award 2015In de oeverloze zee van draadloze headsets raak je snel het noorden kwijt. Er is voor ieder wat wils.  Het is belangrijk om heel goed na te gaan voor welke activiteiten je het apparaat voornamelijk gaat gebruiken.  In mijn geval ligt de nadruk op sporten. Ik haat oortjes die tijdens het bewegen voortdurend verkeerd komen te zitten of uitvallen.
Uiteindelijk leidden diverse zoek- en reviewplatforms me naar de website van een voor mij onbekende naam : Plantronics.
Nochtans bestaat dit bedrijf voor audiotechnologie uit Californië al meer dan 50 jaar.  Ze sleepten in 2015 met meerdere van hun producten (waaronder ook de BackBeat FIT) de IF Product Design Award en de Red Dot Award in de wacht.
Ik ga er dus van uit dat ze wel weten met wat ze bezig zijn…

Plantronics BackBeat FIT
De flexibele en reflecterende nekband zorgt ervoor dat je steeds goed zichtbaar blijft

Design

Plantronics BackBeat FIT kleuren
Dit zijn maar enkele van de 5 verkrijgbare kleuren

Hetgeen mij onmiddellijk opviel toen ik op hun website terecht kwam waren de blitse kleuren en het design van de Plantronics BackBeat Fit.  Er zijn op het moment van schrijven maar liefst vijf kleurtjes beschikbaar.
Mijn keuze ging naar het fluogroene model. Ze zien er gelikt uit en de reviews zijn doorgaans zeer positief. De bestelling via Coolblue verliep snel en probleemloos, maar dat zijn we al gewoon van hen.

Van zodra je het toestel vastneemt voel je meteen dat je kwaliteit in handen hebt. De stevige en flexibele nekband verbindt de twee oortjes naadloos met elkaar en is naar mijn mening een stuk stabieler dan de bengelende draadjes die je bij andere bluetooth modellen ziet en die nog altijd hinderlijk kunnen zijn bij felle bewegingen.  De grote rubberen boog haakt achter de oorschelp en zorgt ervoor dat de koptelefoon stevig vast blijft zitten.  Het vergt in het begin wel wat handigheid om het ding goed achter je oor te krijgen. Samen met de reflecterende nekband zorgt alles voor een zeer stabiel geheel dat zelfs bij intensieve workouts op zijn plaats blijft zitten. Perfect voor de gym dus.

Plantronics Backbeat FITHier en daar lees je negatieve commentaren over het feit dat de nekband vervelend op en neer wipt, maar persoonlijk vond ik dit absoluut geen punt tijdens het sporten. Ik vermeld er wel even bij dat de Plantronics BackBeat FIT wellicht niet de beste keuze is voor dagdagelijks gebruik op kantoor, op de trein of in de auto. De nekband zit immers in de weg als je hoofd tegen een kopsteun leunt. Hetzelfde probleem duikt op als je een jas draagt met een kap, of een dikke sjaal. Ook hier kan de nekband roet in het eten gooien.

Het materiaal is zweetbestendig (nanocoating) en waterproof (IP57). Je kan het dus probleemloos gedurende 30 minuten 1 meter onder water dompelen. Ik zou er nu niet meteen het zwembad mee induiken maar eventjes onder de douche moet wel kunnen.

Bediening

Alle knoppen zijn netjes ingewerkt in de twee oordopjes en gemakkelijk met de vingertoppen te bedienen zonder dat je gehinderd of afgeremd wordt tijdens je sportprestaties. Het duurt wel eventjes voor je het gebruik goed onder de knie hebt. Je doet er goed aan om de handleiding eerst door te nemen, wil je niet in de war geraken door de verschillende functies links en rechts. Aan elke kant heb je de grote, vlakke knoppen en los daarvan aan de bovenzijde van deze knoppen nog eens een soort uitstulping met extra functies.

Links

BackBeat FIT audiobediening
Audio- en volumebediening

De grote audioknop maakt het mogelijk muziek te starten, stoppen en pauzeren. Je kan eveneens naar het volgende of vorige nummer skippen of het huidige nummer herstarten.
De uitstulping regelt het volume.
Herhaaldelijk aantikken om volume te verhogen. Ingedrukt houden om volume te verlagen.
Een stem verwittigt je van zodra het maximum volume bereikt is.

Rechts

BackBeat FIT laadpunt
Telefonie + schuifje laadkabel

Toestel in- en uitschakelen door lang op de kleine uitstulping te drukken. Je krijgt een audioboodschap te horen ‘Power on’. Een vrouwelijke stem deelt je ook meteen de levensduur van de batterij mee wat zeer handig is.
Met de grote, platte knop kan je een telefoongesprek aannemen of stoppen.
Aan de onderzijde van de knop bevindt zich een schuifje langswaar het toestel kan opgeladen worden.

Het toestel laat zich gemakkelijk koppelen met een hele reeks smartphones.

Batterij

De batterij gaat volgens de fabrikant acht uur mee en dat gaat er in de praktijk niet ver af zijn.  De batterijstatus kan altijd opgevraagd worden door kort op de powerknop te drukken. De vrouwelijke stem deelt je mee hoe lang de batterij nog meegaat.
In stand-by zou de batterij tot twee weken meegaan, maar dit heb ik zelf niet kunnen uittesten omdat ik er altijd voor kies om het toestel na gebruik gewoon uit te zetten.

Geluid

De echte muziekfreaks zullen wellicht klagen over het gebrek aan power en bastonen.  Hierbij mogen we niet uit het oog verliezen dat de Plantronics BackBeat FIT ontworpen is voor buitensporters zoals joggers en fietsers. Vermits zij vaak de openbare weg gebruiken mag het omgevingsgeluid niet volledig gedempt worden. De oortjes zijn dus zodanig gebouwd dat je ze niet heel diep in je oren kunt proppen.
Ondanks dit gegeven vind ik het geluid voor mijn noden subliem klinken, met een heerlijk zachte bas en zuivere tonen.
Het draadloos bereik lijkt me soms wat aan de povere kant. Volgens de fabrikant zou dit tien meter moeten zijn, maar in de praktijk ondervond ik al enkele keren geluidsuitval op vijf meter.

Armband/opbergtasje als leuk extraatje

De Plantronics BackBeat FIT wordt geleverd met een handig neopreen opbergtasje (zwart). Het leuke (en verrassende) aan dit tasje is dat het een dubbele functie heeft. Je kan het immers binnenstebuiten keren waardoor het een fluogroene armband wordt die plaats biedt aan diverse smartphones.

Helaas geldt dit niet voor mijn iPhone 6s Plus. Grotere smartphones passen niet in het tasje en Plantronics biedt geen alternatief!

Plantronics BackBeat FIT armband
Handige armband/opbergzak die binnenstebuiten kan gekeerd worden.

Bekijk de video

Hoe gebruik je de Plantronics BackBeat FIT hoofdtelefoon ?

Conclusie

Ik heb de Plantronics BackBeat FIT sportkoptelefoon nu meer dan twee jaar in gebruik en kan met een gerust hart schrijven dat ik absoluut geen spijt heb van mijn aankoop. Voor mij is het een fantastisch toestel dat zorgt voor een aangename en comfortabele sfeer tijdens mijn inspanningen. Zijn het de perfecte oortjes ? Wellicht niet. Voor elk toestel zijn er pro en contra’s. Het hangt er bovendien van af waarvoor je ze wil gebruiken. De BackBeat FIT is een draadloze headset met de nadruk op SPORT.  Volgens mij zijn ze niet zo geschikt voor dagdagelijks gebruik, zoals bvb in de auto of op de trein, omdat de nekband hiervoor te veel in de weg hangt.

Hier en daar lees je klachten over het irrant ‘wippen’ van de nekband maar dat is bij mij geen punt. Zelfs bij intensieve bewegingen stoort dit me niet. Veel belangrijker is dat de oortjes perfect blijven zitten, zelfs als je enorm bezweet bent.

De muziekkwaliteit is voor mijn normen uitstekend.  Het toestel produceert zuivere klanken met voldoende bassen. Sommigen klagen erover dat de muziek te zacht is en de bas te zwak, maar hierbij mag je niet vergeten dat je als buitensporter best de verkeersgeluiden nog blijft horen. De fabrikant heeft hier terecht rekening mee gehouden. Het zijn dus geen ‘noise-cancelling’ oortjes.

PRO
  • Zweet- en waterbestendig
  • Zeer flexibel en comfortabel ontwerp
  • Stabiele, aangename geluidsweergave
  • Batterij gaat tot 8 uur mee
  • Oordopjes blijven perfect zitten
  • Uitstekende keuze voor sporters
CONTRA
  • Bediening (vereist gewenning)
  • Nekband wipt op en neer (volgens sommigen)
  • Voornamelijk ontworpen voor sportactiviteiten

Schrijf uw commentaar