Tijdens de voorbereidingen voor mijn trektocht naar een afgelegen gebied in Nepal stootte ik op een technisch probleem. Vermits ik van plan was om dagelijks een GPS logging te doen van de routes en er wellicht niet altijd elektriciteit in de buurt zou zijn moest ik op zoek naar alternatieven om al mijn elektronische apparaten opgeladen te houden. Het ging meer bepaald over de Nikon D600, de iPhone 5s en de Garmin GPSMAP 62s en dat zijn best wel stroomverslindende toestellen. Zo vond ik uiteindelijk de Voltaic Systems Fuse 4W zonnelader. 

Kennismaking met Voltaic op Discovery Channel

voltaic fuseEen tijdje geleden zag ik op Discovery Channel een documentaire over Voltaic, een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in systemen die uit zonne-energie hun eigen stroom opwekken en opslaan zodat deze kan gebruikt worden om allerlei elektronische apparatuur draaiende te houden.

Uiteindelijk koos ik voor een lichtgewicht oplossing die snel aan mijn rugzak kon bevestigd worden en toch in staat zou zijn om mijn drie belangrijkste apparaten dagelijks van de nodige dosis stroom te voorzien. De Voltaic Fuse 4 watt zou de taak met gemak moeten kunnen volbrengen. Ik was er niet helemaal gerust in want had totaal geen ervaring met dergelijke apparatuur. En het bleek inderdaad een schot in de roos !
Het is wel verstandig om goed te technische specificaties door te nemen alvorens het juiste product te kiezen. Deze 4 watt fuse is immers NIET geschikt voor het opladen van laptops, grote lithium batterijen (bvb. voor videocamera’s), power tablets, enz…

Constructie

Twee robuuste zonnepanelen (elk 2 watt en 135 x 112 mm groot) zijn gemonteerd op een tas die helemaal opengeritst kan worden. De panelen zelf zijn bijzonder stevig, krasbestendig en waterproof. Ze hebben gedurende meerdere weken, bovenop een rugzak, in zware omstandigheden met succes hun dienst volbracht op een intensieve trektocht in Nepal. Er zijn vrijwel geen krasjes op te merken terwijl de rugzak niet altijd even voorzichtig behandeld werd…
Ook de tas zelf heeft zijn degelijke kwaliteit bewezen. Ze is ontworpen in D600 polyester, gemaakt uit gerecycleerde PET (plastic flessen) en heeft een inhoud van 0,8 liter zodat er nog plaats overblijft voor persoonlijke spulletjes.

Inhoud

Tas Voltaic Fuse
Tas Voltaic Fuse

In de tas bevindt zich een universele lithium polymer USB batterij die zowel via de zonnepanelen als de USB-poort kan opgeladen worden en beschermd is tegen kortsluiting, oververhitting, overlading en over-ontlading. Vier led-lichtjes duiden het percentage van het laadniveau aan :

  • 1 lichtje: < 33%
  • 2 lichtjes: < 33-66%
  • 3 lichtjes: < 66-95%
  • 4 lichtjes: > 95%

Er zijn een aantal adaptertjes meegeleverd zodat vrijwel elk denkbaar apparaat kan gekoppeld worden.
Twee straps met vier man/vrouw clips zorgen er voor dat de panelen gemakkelijk op elke rugzak of tent kunnen vastgemaakt worden.

Gebruik en ervaringen

De Voltaic is prettig en eenvoudig te gebruiken. Op de voorzijde van de tas zit in het rode logo een lichtje verwerkt dat je meteen verraadt of er voldoende zonlicht aanwezig is om de batterij op te laden. Voor een status van de batterij moet je de tas openen en de leds op de batterij zelf bekijken (zie percentages hierboven). Deze lichtjes zullen je vaak van pas komen en ze helpen bovendien je stressgehalte tijdens je langdurige activiteiten onder controle houden want je moet niet meer om de haverklap de batterijen in je verschillende toestellen gaan controleren.
De meegeleverde adaptertjes blijken hun nut vaak te bewijzen want ook je metgezellen hebben misschien wel eens behoefte om hun GSM op te laden (van een ander merk uiteraard).

Naast de standaard 6 volt uitgang is er ook een switch naar 12 volt voorzien die dan weer gebruikt kan worden voor het opladen van bvb. DSLR camera batterijen. Maar om hiermee weg te geraken heb je wel nog een optionele vrouwelijke autolader nodig en een batterij-oplader (cradle) voor de batterij die in je fototoestel hoort.

Zorgeloos op pad

De Voltaic Fuse kan het leven van een outdoorfreak in positieve zin veranderen. We weten allemaal hoe snel de batterijen van een smartphone leeggezogen worden, en al zeker met Bluetooth en GPS actief.  Waar je vroeger verplicht werd om te stoppen in een café of restaurant, of een derde aan te spreken om het ding te mogen opladen, laat je nu de Fuse gewoon zijn werk doen. Afhankelijk van de sterkte en de aanwezigheid van de zon kan de USB batterij in het beste geval op één dag volledig opgeladen worden. Als één van je apparaten dreigt plat te vallen koppel je het gewoon aan de opgeladen Voltaic batterij en druk je enkele seconden op de grote ronde knop tot de lichtjes flikkeren. Dit wijst erop dat de batterij zijn opgeslagen stroom afgeeft. Enkele uurtjes later is alles weer OK.

De situatie verandert natuurlijk drastisch als de zon zich niet laat zien. Mijn ervaring in Nepal leerde me dat zelfs op een licht bewolkte dag er net voldoende stroom kan opgewekt worden om je apparaten stabiel te houden. Bij zwaar bewolkt weer mag je het rustig vergeten en hoef je de Fuse niet uit te pakken. Het ding heet niet voor niets ‘zonnelader’ Let daarom altijd goed op het rode lichtje in het logo aan de buitenzijde van de tas. Als het brandt komt er stroom binnen, veel of weinig, uiteraard afhankelijk van de sterkte van de zon.

Batterijen kunnen rechtstreeks via de zonnecellen opgeladen worden

Het is ook mogelijk om lithium batterijen (bvb. van fototoestel) rechtstreeks aan de zonnepanelen te hangen en dus stroom af te tappen zonder gebruik te maken van de USB batterij.  Mijn fototoestel heeft hierdoor nooit zonder batterijen gezeten.
Ik moet wel even benadrukken dat je geen smartphone rechtstreeks via de zonnepanelen kunt opladen omdat dit soort toestellen een stabiele en voortdurende stroombron nodig hebben om te kunnen opladen. Dit is inderdaad een nadeel, maar geen dat we in de schoenen van Voltaic mogen schuiven. Het is nu eenmaal zo dat smartphones op die manier zijn ontworpen. Opladen gebeurt dus steeds via de Voltaic batterij.

Je kan de Voltaic Fuse dus op verschillende manieren gebruiken en mettertijd zal je gemakkelijker kunnen inschatten welke connecties te gebruiken en op welk moment.  Ik ben tijdens mijn langdurige trekking dankzij dit systeem nooit in de problemen geraakt.
In de realiteit zal je overigens – waar ter wereld je je ook bevindt – om de zoveel dagen wel eens een stopcontact tegenkomen. Vanzelfsprekend maak je hiervan onmiddellijk gebruik om de USB batterij en zo mogelijk je andere toestellen 100% op te laden.

Conclusie

De Voltaic Fuse 4W is een uitstekend en duurzaam product dat de verwachtingen heeft waargemaakt. Ik kan elke outdoor fan (wandelaar, fietser, mountainbiker, motorrijder, enz…) die vele uren buitenshuis doorbrengt warm aanbevelen om het in huis te halen.
Een andere meevaller is dat het nog betaalbaar is ook : 129 euro (+ 40 euro extra voor de autolader met cradle voor DSLR batterijen).
Op onderstaande link kan je filmpjes terugvinden zodat je meer inzicht krijgt in het product.

UPDATE:
De Fuse 4W is intussen vervangen door het 6W-model.
Voltaic Systems

Schrijf uw commentaar