Roadtrip Canada – Alaska: Nuttige informatie

Een road trip van meer dan 6000 kilometer met een mobilhome door Canada en Alaska vergt de nodige voorbereidingen teneinde zo weinig mogelijk onaangename verrassingen te verwerken krijgt. Hier is alvast een reeks met tips die hierbij misschien kunnen helpen.

Reisdocumenten en grenscontrole

US Visum

Uw reispaspoort dient bij terugkeer nog minstens zes maanden geldig te zijn. Voor Belgen en Nederlanders is geen speciaal visum nodig.
Sinds 12 januari 2009 dient u een elektronische reistoestemming te bekomen alvorens u naar de V.S. vertrekt per vliegtuig of schip. Deze aanvraag moet zelf gebeuren en kan heel eenvoudig online via de website van ESTA:
https://esta.cbp.dhs.gov/ (de aanvraag is gratis).

Het wordt aangeraden de aanvraag ten minste 3 dagen vóór vertrek in te dienen. De uiteindelijke goedkeuring door ESTA komt vrij snel. Deze is tot twee jaar geldig of tot de geldigheidsdatum van het reispaspoort.
Indien er geen goedkeuring wordt gegeven moet men zich aanbieden bij de Amerikaanse ambassade met het oog op het bekomen van een visum.

We ondervonden op onze road trip Canada – Alaska geen noemenswaardige problemen bij aankomst in de States. Het is wel opvallend hoe onbeleefd en ruw sommige ambtenaren de passagiers begeleiden naar de controlepunten, soms zelfs met een fysiek “duwtje in de rug” als het niet snel genoeg ging. Ik heb dit op verschillende Amerikaanse luchthavens ervaren.

De controles door de douane kunnen heel ver gaan. Zo mogen zij bijvoorbeeld laptops, harddisks, opslagkaartjes, mobiele telefoons, enz… onderzoeken op inhoud en desnoods inhouden voor verdere controle.

De paspoortcontrole verliep snel en correct, inclusief het nemen van een digitale vingerafdruk.

Het overschrijden van de grens tussen de V.S. en Canada met de camper heeft weinig te betekenen. Men moet zich aanbieden in het grenskantoor voor een controle van de reisdocumenten. Er komt vervolgens een controleur aan boord om zich ervan te vergewissen dat er niemand verstoppertje speelt. Het is ook verboden vers(e) groenten en fruit de grens mee over te brengen.

Financieel

De brandstofprijzen in de States en Canada zijn fel gestegen, maar ze zijn nog altijd aanzienlijk aantrekkelijker dan bij ons in Europa.

ATM/Visa zijn overal aanwezig. Creditcards worden even gemakkelijk aanvaard als cash.
Hou altijd je creditcard in de gaten als een verkoper ze aanneemt. Zo voorkom je dat je gegevens gekopieerd worden.
Zorg dat je het noodnummer van je creditcard instelling meehebt zodat je deze kunt waarschuwen van zodra je misbruik of diefstal vaststelt.

Het is normaal om fooien te geven als er diensten geleverd worden. Fooien zijn een belangrijk deel van de inkomsten voor de mensen en bedragen doorgaans 10 tot 20% van de rekening.

Weersomstandigheden

Het weer is vooral in de ruige binnenlanden vaak onvoorspelbaar. Bereid je dus best voor op zowel hitte als winterse koude als je buiten de zomerperiode (juni-augustus) reist.

Eén keer waren de waterleidingen en het koelcircuit van onze camper bevroren na een vriesnacht langs de Icefield Parkway (tja, waar heeft die zijn naam vandaan). We hadden nochtans bij vertrek aan Cruise America gevraagd of het voertuig voorzien was op winterse koude, maar men vertelde ons dat zoiets in deze tijd van het jaar niet nodig was. Blijkbaar laat men zich daar dus ook nog wel eens verrassen.

Tijdens onze road trip Canada – Alaska in mei hebben we zowat alle seizoenen de revue zien passeren. De lente trad dit jaar blijkbaar erg laat in. Sommige gebieden lagen er nog wit besneeuwd bij hetgeen tot onvoorspelbare taferelen leidde tijdens lange wandelingen en passen en campings waren hier en daar nog afgesloten voor het verkeer.

Sommige nachten in de camper konden zodanig koud worden dat we verplicht werden de verwarming aan te zetten hetgeen het batterijniveau dan weer gevaarlijk omlaag haalde.

Leven in de camper

Campers/mobilhomes zijn in de States en Canada bijna gemeengoed. Zelfs de grootste camper van Cruise America valt niet op tussen de vele nog grotere broertjes die er rondrijden.

Het land bevat talloze campings en RV parks met alle voorzieningen die je maar kunt indenken, maar er is wel een groot onderscheid tussen deze uitgebaat door de Staat en de privé-terreinen.
Voor de volledige hookups (water, elektriciteit en dumps) kan je enkel bij de privaat uitgebate RV parks terecht. Deze zijn meestal smaakvol ingericht met veel groen, maar het spreekt voor zich dat je er nooit alleen staat. Als je gesteld bent op privacy en puur natuur, dan kies je best zoveel mogelijk een openbare camping uit.
Afhankelijk van het aantal gereden kilometers per dag en je dagelijkse behoeftes heb je om de drie dagen een full hookup nodig om water bij te vullen, elektriciteit bij te laden en het afvalwater te dumpen. De private RV parken zijn dan ook aanzienlijk duurder dan de openbare plaatsen waar er helemaal geen voorzieningen aanwezig zijn.

Het voordeel van de openbare campings is dat deze meestal gelegen zijn in spectaculaire natuurgebieden waar je totaal tot rust kunt komen. Er is dikwijls hout aanwezig en per kampeerplaats ook een BBQ-inrichting. Zorg voor het vertrek wel voor een bijl zodat je het hout in stukjes kunt hakken.
Op sommige openbare campings wordt van je verwacht dat je een bepaalde prijs betaalt. Hiervoor liggen vaak enveloppes ter beschikking waar je het geld in kunt deponeren en je nummerplaat op kunt noteren. De enveloppes gooi je dan in afgesloten box. Er zijn zelden controles, maar het kan voorvallen dat een ranger langskomt ter controle.

Eten / gezondheid

Inkopen deden we telkens we een grotere stad passeerden in supermarkten zoals Walmart of Safeway. Deze zijn vaak 24 uur open.
Je eigen potje koken is doorgaans stukken gezonder en voedzamer als hetgeen je voorgeschoteld krijgt in restaurants of snackbars.

Medische verzorging kan een erg dure aangelegenheid worden als je geen speciale verzekering hebt hiervoor. Vergeet dit zeker niet na te vragen bij je verzekeringsinstelling.
Er zijn geen bijzondere vaccinaties vereist. Vraag best raad aan je huisarts om te zien of je nog in orde bent met de Tetanus en Hepatitis inentingen.

Wildlife

Tijdens de vele ritten doorheen de nationale parken kom je zowel in de States als in Canada gegarandeerd heel wat wildlife tegen. Ontmoetingen met zwarte beren kunnen op sommige momenten zelfs zo talrijk zijn dat je ze gaat beginnen negeren. Deze indrukwekkende dieren lopen erg vaak langs de weg waar ze op zoek gaan naar mals groen of bessen. Sommigen voelen zich geroepen om uit te stappen voor een fotografische ontmoeting. Je riskeert je hachje door zulke stommiteiten, zeker als het om een berin met jongen gaat die niet altijd in de buurt zijn. Op de radio hoor je af en toe wel eens meldingen van chargerende zwarte beren die zich bedreigd voelden.

Je kan dus best proberen met het voertuig zo dicht mogelijk te komen om vervolgens door het raampje te fotograferen met een goede telelens.
Tijdens wandeltochten in bepaalde parken kan je ook bruine beren tegenkomen, beter bekend onder de naam Grizzly. Deze zijn herkenbaar door de bult ter hoogte van de schouders. Ze zijn ook veel groter en gespierder dan de zwarte beer.
Een grizzly is zeer onvoorspelbaar. Parkwachters bevelen aan om tijdens wandelingen bij elkaar te blijven en voortdurend geluid te maken zodat beren niet verrast worden.

Oog in oog met een Grizzly

Wij kwamen op een wandelpad één keer oog in oog te staan met een volwassen grizzly op een afstand van amper 20 meter. Het beest kwam plots uit het struikgewas tevoorschijn en kruiste ons pad. Zowel wij zelf als de grizzly bleven enkele seconden stokstijf staan, elkaar in de ogen kijkende en niet goed wetende wat gedaan. Gelukkig was de beer niet onder de indruk van drie magere westerlingen en draaide hij zich met zijn gigantische achterwerk naar ons om vervolgens zijn weg verder te zetten. De adrenaline in ons bloed bleef nog even nazinderen.
Park rangers adviseren reizigers om ontmoetingen met beren op een wandelpad of in de buurt van campings steeds te melden.

Een ander veelvoorkomend tafereel zijn overstekende elanden (moose). Het zijn de grootste hertensoorten ter wereld en kunnen zo groot worden als paarden. Aanrijdingen met deze dieren behoren tot de mogelijkheden dus dien je voortdurend alert te zijn als je bosrijke omgevingen doorkruist.

Hier en daar werden we op de weg ook geconfronteerd met wolven en vossen. Deze dieren zijn echter erg schuchter en verdwijnen even snel als ze komen. Vooral ‘s nachts kan je met wat geluk roedels wolven horen huilen. We hebben dit een keer ervaren op een verlaten camping langs een meer. Het gehuil begon iets na middernacht toen ik net onder de wol lag en het werd zo luid dat ik de indruk kreeg dat de roedel zich vlak bij onze camper moet hebben bevonden. Dit was één van die kippevelmomenten die je nooit meer vergeet.

Infogram rechts

Checklist voor reizen met een camper

Hiervoor verwijs ik jullie graag naar een zéér uitgebreide lijst, opgesteld door Brian van OutsideHow (Engelstalig). Je hebt geen excuus meer als je iets vergeten bent na het doornemen van deze nuttige lijst :
RV Camping Checklist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *