We vertrekken om 07.00 uur stipt met de bus naar BARABISE (830 m), ca 85 km van Kathmandu (1.300 m). De rit duurt ruim vijf uren. Samen met ons bevindt zich ook de voltallige crew in de bus, alsook het nodige materiaal. Er zijn 12 dragers, 1 sardar (leider), 1 chef-kok, 2 keukenhelpers en 1 bijkomende gids.

Het traject voert ons doorheen prachtige groene valleien langs de Sun Kosi rivier. De uiteindelijke voettocht begint in het dorpje Barabise. Hier pakken we al het materiaal in, verdelen het en wijzen het aan de afzonderlijke dragers toe. Het doorsnee gewicht dat deze heren op hun rug dragen bedraagt zo’n 35 kg maar sommigen nemen het dubbele om zo het dubbele loon te ontvangen.

Vanaf hier nemen we voor 21 dagen afscheid van de drukke, lawaaierige wereld en het chaotische verkeer. Ons doel Khartali ligt op 1.597 m hoogte, maar eerst moeten we nog flink klimmen onder de hete middagzon. Mijn fysieke conditie was voor Belgische normen vrij goed, maar het wordt al snel duidelijk dat de zaken hier wel wat anders liggen. Mijn wandeltrainingen in onze Ardennen stellen hier weinig of niets voor, het is voortdurend klimmen en de horizontale meters zijn hier ver te zoeken. Het zal nog wel een tijdje duren voor onze lichamen en spieren zijn aangepast aan deze abnormale inspanningen. Al bij al zorgt de prachtige natuur voor het nodige optimisme.

Etappe 1 : Barabise – Khartali

John is in het bezit van een degelijke hoogtemeter ‘Eschenbag Alpin-El’, die voor heel wat nuttige gegevens zorgt, bv. het juiste aantal geklommen en gedaalde meters per dag, de exacte hoogte, wandeltijden en luchtdruk.
Alle gegevens afgelezen van de hoogtemeter staan in een kadertje onder elke dagbeschrijving samengevat.

Om 16.30 uur wordt in Khartali het kamp opgesteld, de keukenploeg is al druk in de weer met het koken van drinkwater en de voedselbereiding.
Het dorpje bestaat uit een drietal houten hutjes en de kinderen komen nieuwsgierig een kijkje nemen. Het licht van de ondergaande zon creëert een bijzonder aangename sfeer. Samen met de zon zakt ook de temperatuur snel tot +12°C.

Even later komen ook de dragers ter plaatse zodat we onze grote rugzak kunnen uitladen voor de komende nachtrust. Het enige dat we zelf dragen is een klein rugzakje met daarin de dingen die we tijdens de tocht denken nodig te hebben, zoals water, zonnecrème, insektenwerende middelen, regenkledij, extra pull, handschoenen, … Chocolade kan helpen om je energie wat op peil te houden omdat zulke tochten veel lichaamskrachten wegvreten (vooral rond het middaguur).
Alle andere overbodige zaken blijven bij de dragers en zijn tijdens de dagtocht niet beschikbaar.

Dagelijkse rituelen

Het opstellen van de tenten is voor de geroutineerde gidsen slechts een kwestie van enkele minuten. Verder voorziet men nog een eettent en een toilettent. Alle kampeermateriaal wordt door de organisatie geleverd en is in de prijs inbegrepen : tenten, slaapzakken en -matjes, kookgerief en voeding. Al het bijkomend klimmateriaal moet echter gehuurd worden.

Na het vieruurtje (koekjes en thee), volgt omstreeks 18.00 uur de maaltijd : rijst, zoete aardappelen, linzensaus, appelen met banaan en sla + soep. Er is altijd gekookt en dus veilig drinkwater, thee, koffie, melk en chocolademelk. Het is niet te geloven hoe de keukenploeg zich te pletter werkt om ons, verwende toeristen, tevreden te stellen en het resultaat is subliem!

Om 20.30 uur kruipen we allen in ons eigen tentje.

ETAPPE BARABISE – KHARTALI
Duur : 4.06 uren totale duur in uren en minuten
Hoogte : 1.597m hoogte kampplaats bij aankomst
Geklommen : 799m aantal geklommen meters per dag
Gedaald : 34m aantal gedaalde meters per dag
Verschil : +765m hoogteverschil tussen punt vertrek en aankomst
Max : 1.597m maximum bereikte hoogte gedurende de dag
Min : 830m minimum hoogte gedurende de dag
Luchtdruk : 841.1 HPa luchtdruk in HectoPascal op kampplaats

Etappe 2 : Khartali – Dolangsa

Minimum temperatuur vannacht : + 9.3°C

Om 6.00 uur worden we gewekt met een tas hete thee en een kom warm water. De slaapzak was lekker warm en comfortabel. We krijgen voldoende tijd om onze grote rugzak terug samen te pakken voor de dragers en een half uurtje later staat het ontbijt klaar. Na enkele tassen thee, een omeletje en toast zien we de dag rooskleurig tegemoet.

Op naar Dolangsa

Omstreeks 7.30 uur begint de wandeling. Het ochtendschema ziet er elke dag ongeveer identiek uit.
De weg naar Dolangsa leidt doorheen prachtige valleien die ietwat Oostenrijks of Zwitsers aandoen. De Himalayatoppen zijn nog ver verwijderd en worden voorlopig aan het zicht onttrokken door de omliggende groene bergen. Onze sardar (gids en verantwoordelijke voor de trekking) heet Pasang Nuru en blijkt een bescheiden en eevoudig man. Hij is altijd wel te vinden voor een gesprek alhoewel zijn kennis van de engelse taal nogal gebrekkig is.

Pasang is verantwoordelijk voor de dragers en de keukenploeg en staat tevens in voor de uitbetalingen en de aankoop van voedsel. Een tweede Sherpa, Kami, staat hem bij.  Deze zal ons slechts enkele dagen vergezellen. Het is de bedoeling dat Kami later zal worden afgelost door een klimsherpa die momenteel nog een andere groep begeleidt.
Rond 11.00 uur houden we halt voor het middagmaal, een picknick langs een kabbelend beekje. Er wordt ons een uurtje gelegenheid geboden om onze bleke huid wat kleur te laten krijgen in de zon.

De verdere tocht verloopt vlot en prettig en eindelijk mogen we eens genieten van een lange verkwikkende afdaling tussen de bomen, die voor heerlijke koele schaduwplekjes zorgen. Overdag is een T-shirt en een katoenen broek of short meer dan voldoende, het zweet stroomt met liters tegelijk van onze lichamen. Drinken is uiterst belangrijk in de bergen want voor je het weet krijg je uitdrogingsverschijnselen of een hitteslag hetgeen ik later aan den lijve zou ondervinden. ‘s Morgens en ‘s middags is er voldoende gelegenheid om de drinkbussen te vullen met thee of water.

Voeding op westerse basis

Na zonsondergang wordt het al heel wat kouder dan gisteren zodat een warme trui noodzakelijk is. We krijgen lekkere hete soep, gevolgd door aardappelpuree met een soort groenteloempia en knackworstjes. Een lekkere en voedzame maaltijd is onontbeerlijk voor het welslagen van de tocht. Nepalese en pikante specialiteiten vermijd men best zoveel mogelijk om mogelijke diarree te voorkomen. Op grotere hoogtes zou dit zelfs gevaarlijk kunnen worden… vandaar een voedingsschema op Westerse basis. De afwisseling in voeding is werkelijk ongelooflijk. Het grootste deel wordt meegevoerd vanuit Barabise omdat er onderweg vrijwel nergens gelegenheid is om inkopen te doen. De bergbevolking is zelfvoorzienend en heeft dus geen behoefte aan winkels.

ETAPPE 2 : KHARTALI – DOLANGSA
Duur : 8.20 uren totale duur in uren en minuten
Hoogte : 2.503m hoogte kampplaats bij aankomst
Geklommen : 1.180m aantal geklommen meters per dag
Gedaald : 273m aantal gedaalde meters per dag
Verschil : +906m hoogteverschil tussen punt vertrek en aankomst
Max : 2.503m maximum bereikte hoogte gedurende de dag
Min : 1.597m minimum hoogte gedurende de dag
Luchtdruk : 751.5 HPa luchtdruk in HectoPascal op kampplaats

Schrijf uw commentaar