Etappe 3 : Dolangsa – Rupthang

Minimum temperatuur vannacht : +4°C

Oorsuizingen en een versnelde ademhaling bewijzen dat we het vanaf nu kalm aan moeten doen. De hoogte begint zich te laten voelen.
We moeten heel even de Tinsang La pas overschrijden op een hoogte van 3.324 m. Vanaf deze top krijgen we het eerste fabuleus uitzicht op de heilige Gauri Shankar. Met zijn 7.314 m is dit de eerste serieuze piek die we te zien krijgen maar spijtig genoeg moeten we na enkele foto’s alweer naar beneden.

Het is niet gezond om teveel ineens te stijgen.  Door het rustig aan te doen geef je je lichaam de tijd om te acclimatiseren.

Gauri Shankar
De heilige Gauri Shankar (7.314 m)
ETAPPE 3 :  DOLANGSA – RUPTHANG
Duur :7.30 urentotale duur in uren en minuten
Hoogte :2.323mhoogte kampplaats bij aankomst
Geklommen :931maantal geklommen meters per dag
Gedaald :1.110maantal gedaalde meters per dag
Verschil :-181mhoogteverschil tussen punt vertrek en aankomst
Max :3.324mmaximum bereikte hoogte gedurende de dag
Min :2.317mminimum hoogte gedurende de dag
Luchtdruk :783.7 HPaluchtdruk in HectoPascal op kampplaats

Etappe 4 : Rupthang – Chilanka

Minimum temperatuur vannacht : + 5,7°C

We bevinden ons zo’n kleine 8 km van de Tibetaanse grens en krijgen de kans om het Tibetaans ‘Bigu Hanpa’ klooster te bezoeken. Dit Boeddhistisch heiligdom wordt bevolkt door een 60-tal gastvrije nonnen. We worden vriendelijk uitgenodigd op een tas thee, geprepareerd op basis van boter, zout en kruidenthee. Echt lekker is het niet, maar ‘t is het gebaar dat telt, nietwaar ?

Om het klooster te bereiken is een kleine, vrij steile omweg nodig maar het is beslist de moeite waard vanwege de authenticiteit van het gebouw en z’n bewoners.

Omstreeks 10.00 uur wordt ik geveld door een hitteslag. Alle kracht die in het lichaam aanwezig is, smelt weg als sneeuw voor de zon zodat verder stappen nog louter op wilskracht is gebaseerd. Elke stap weegt loodzwaar en het wordt moeilijker om het evenwicht te bewaren. De oorzaak is vrijwel zeker te zoeken bij het gebrek aan vloeistof want tijdens de voormiddag heb ik amper één liter water gedronken.

Tijdens de volgende middagpauze pers ik enorme hoeveelheden thee naar binnen in de hoop dat de toestand snel zal verbeteren. Na een uurtje of twee gaat het al wat beter maar eenmaal het kamp bereikt sluit ik me onmiddellijk op in m’n tent. De koortsthermometer meet 38.5 ° en ik neem een koortswerend middel in met als gevolg dat ik ontzettend begin te transpireren in de warme slaapzak. Slapen is geen probleem. Om 18.00 uur is de koorts voorbij en kan ik zelfs met smaak m’n maaltijd verorberen. Nu pas heb ik ondervonden hoe belangrijk en levensreddend véél drinken is, zelfs al heb je geen dorst!

ETAPPE 4 : RUPTHANG – CHILANKA
Duur :8.00 urentotale duur in uren en minuten
Hoogte :1.953mhoogte kampplaats bij aankomst
Geklommen :783maantal geklommen meters per dag
Gedaald :1.155maantal gedaalde meters per dag
Verschil :-370mhoogteverschil tussen punt vertrek en aankomst
Max :2.581mmaximum bereikte hoogte gedurende de dag
Min :1.717mminimum hoogte gedurende de dag
Luchtdruk :823 HPaluchtdruk in HectoPascal op kampplaats

Etappe 5 : Chilanka – Laduk

Minimum temperatuur vannacht : +8.7°C

De koorts is volledig verdwenen en ik voel me als herboren. We zijn nu vijf volle dagen onderweg en bevinden ons nog steeds onder de 3.000 m. Morgen zal het kamp zelfs nog lager opgesteld worden, alles in het kader van het acclimatiseringsproces.

Reeds om 11.00 uur arriveren we in Laduk waar een Hindu-gezin ons de toestemming verleent om op hun grondgebied te kamperen. Hier kunnen we eindelijk onze kledij en vermoeide ledematen aan een flinke wasbeurt onderwerpen. Een stevig zonnetje zorgt ervoor dat alles in enkele uurtjes volledig droog geraakt.

Kamp opstellen
Het kamp wordt opgesteld.

Het nut van een degelijke organisatie en goede betrouwbare manschappen is ons ondertussen al duidelijk geworden. Overleven in deze streek is voor ons westerlingen zo goed als onmogelijk. Nergens bestaat de mogelijkheid om aan voedsel te geraken, zelfs geen rijst. Voor een trekking als deze betaal je dus beter wat meer om moeilijkheden te vermijden. Goedkopere dragers en/of gidsen die je in de straten van Kathmandu kunt aantreffen durven namelijk al eens het hazenpad kiezen. En zonder hen geraak je in dit verlaten gebied nergens.

Onze gastheren in Laduk blijken per uitzondering een bescheiden winkeltje te runnen waar we zowaar aan enkele flessen Star-bier (650ml) of andere frisdranken geraken. Een fles bier kost hier 80 Rp. De verdere namiddag wordt gevuld met wassen, eten, zonnen en gezellig niksdoen.

ETAPPE 5 : CHILANKA – LADUK
Duur :4.00 urentotale duur in uren en minuten
Hoogte :2.175mhoogte kampplaats bij aankomst
Geklommen :617maantal geklommen meters per dag
Gedaald :393maantal gedaalde meters per dag
Verschil :+223mhoogteverschil tussen punt vertrek en aankomst
Max :2.177mmaximum bereikte hoogte gedurende de dag
Min :1.938mminimum hoogte gedurende de dag
Luchtdruk :803.4 HPaluchtdruk in HectoPascal op kampplaats

Schrijf uw commentaar