Patan

Na het overigens excellente ontbijt in Helena’s laten we ons per riksja naar Patan voeren. De rit duurt ca. 1/2 uur en kost 100 à 150 Rp.
In Patan zijn vooral Durbar Square en de tempel 9000 Buddha’s een bezoekje waard.
Mijns insziens heeft Thamel echter meer te bieden zodat we ons al snel per taxi laten terugvoeren (100 Rp).

Restaurants en pubs in Thamel :

  • Oasis is een restaurant in Freak Street en heeft een gezellig buitenterras. De pizza’s zijn er buitengewoon lekker en goedkoop…aanrader!
  • Third Eye : Indisch restaurant met fijne en betaalbare specialiteiten zoals bv. ‘Chicken Reshmi Kabab’ met nan (Indisch brood)
  • Tom & Jerry : toffe jongerenkroeg met goeie rockmuziek, Happy Hours met betaalbare coctails en popcorn. Spijtig dat het om 22.00 uur ‘closing time’ is. Vier streng uitziende politiemannen komen zich in vol ornaat even laten zien om het nog aanwezige klienteel aan te sporen te vertrekken. Je mag wel rustig je glas opdrinken.
    Toffe coctails : ‘Tom & Jerry Basecamp’ of ‘Annapurna Coctail’.
    Het sluitingsuur geldt trouwens voor alle gelegenheden in Kathmandu.
  • The Rum Doodle : de beste zaak die Kathmandu te bieden heeft. Je eet er in een romantische sfeer met kaarslicht en open haard en je neemt plaats op kussentjes op de grond, een beetje Japanse stijl maar toch ook weer net niet. Je mag er slechts in als je schoenen uit zijn… dus voeten wassen a.u.b.! Het is er iets duurder maar volkomen terecht want men biedt een zeer verfijnde keuken. Probeer bv. de ‘Mixed Kebap’ met rijst en groenten en een zoetige ‘Himalayan mixed tea’, je zal er geen spijt van krijgen.
  • Helena’s : gewoon schitterend voor ontbijt en allerhande taartjes en gebak, ook ‘s avonds zéér druk bezocht.
Durbar Square
Durbar Square

Kirtipur

We bezoeken Kirtipur (5 km ten zuidwesten van Kathmandu), een bescheiden stadje met ca. 20.000 inwoners dat rond de 18e eeuw een onafhankelijk koninkrijkje was. Nu is het echter vervallen tot één der armste stadjes van het land. Het oude paleis wordt gebruikt om de was op te hangen. Kirtipur is op een heuvel gelegen met op de top een bescheiden en verwaarloosde tempel van waaruit je echter een mooi panorama krijgt over de Kathmandu-vallei.
Het is meer dan de moeite waard om de smalle steegjes in te lopen en kennis te maken met de lokale bevolking. Er is vrijwel geen toerisme zodat alles nog authentiek is gebleven.
Er zijn nergens restaurants of drankgelegenheden zodat je beter je eigen drank meedraagt.
In Kirtipur worden ook tapijten geknoopt en mogelijks zijn ze hier goedkoper dan in Kathmandu.

Vanuit Kathmandu geraak je in Bhaktapur, hetzij met de taxi, hetzij met de trolleybus.
Hier draaide Bertolucci zijn indrukwekkende film Little Buddha. Om de stad binnen te komen moet je 50 Rp betalen.

Bezocht : ‘Golden Gate’ (Sun Dhoka), ’55 Window Palace’.

Er is werkelijk een overaanbod aan tempels in Bhaktapur. De stad heeft een middeleeuws uiterlijk en biedt heel wat inspiratie aan fotografen.

Onze laatste avond in Nepal : we profiteren nog eens van het Happy Hour in ‘Tom & Jerry’ en daarna volgt een geweldige maaltijd in ‘The Rum Doodle’.

Schrijf uw commentaar