Etappe 18 : Khumjung – Namche Bazaar

Minimum temperatuur vannacht binnenshuis : + 4°C

Het is zaterdag en dus marktdag in Namche Bazaar. We besluiten er een dagtrip van te maken want Namche mag je niet links laten liggen als je toch in de buurt bent. Het is zowat de draaischijf van het toerisme in de Khumbu-streek. Je vindt hier banken, een postkantoor, ziekenhuis, hotels, reisbureau’s, enz…

Het pad vanuit Khumjung loopt zéér steil naar beneden via het vliegveld in Syangboche. Namche zelf ligt als een amfitheater temidden van een pittoresk dal. De markt is chaotisch en ongezellig en er wordt flink geduwd en gedrongen hetgeen het maken van eventuele foto’s niet vergemakkelijkt. De prijzen zijn schandalig duur, soms twee keer duurder dan in Kathmandu.
Veel Tibetanen overschrijden de grens door het hooggebergte om hier hun waren aan de man te brengen.

namche-bazaar
Namche Bazaar, toeristische draaischijf in Khumbu

Een heel bekende, gezellige en goedkope plaats om te eten of te verblijven is de ‘Khumbu Lodge‘, waar men in 1985 de eer en het genoegen had om Jimmy Carter als gast te mogen ontvangen. De kamer waarin de voormalige Amerikaanse president verbleef kost het dubbele.

Namche Bazaar… een verademing

Namche Bazaar is niet echt indrukwekkend te noemen maar het kan wel een hele verademing zijn na een zware trektocht. We kopen een fles Chinese brandewijn voor 300 Rp (zwaar afbieden) want we willen morgenavond een party organiseren voor de ganse crew.

We lopen terug naar Khumjung via ‘Kunde‘ en het weer slaat in de latere namiddag weer om als de wolken komen binnendrijven. Al bij al was het toch een geslaagde dag.

ETAPPE 18 : KHUMJUNG – NAMCHE BAZAAR
Duur : 7.20 uren totale duur in uren en minuten
Hoogte : idem als vorige dag hoogte kampplaats bij aankomst
Geklommen : 675m aantal geklommen meters per dag
Gedaald : 675m aantal gedaalde meters per dag
Verschil : 0m hoogteverschil tussen punt vertrek en aankomst
Max : 3.893m maximum bereikte hoogte gedurende de dag
Min : 3.429m minimum hoogte gedurende de dag
Luchtdruk : 635.4 HPa luchtdruk in HectoPascal op kampplaats

Etappe 19 : Khumjung

Dawa en Pasang stellen voor om vandaag het klooster, het Canadees/Nieuwzeelands hospitaal en het Japanse superdeluxe berghotel te bezoeken.
Het Khumjung-klooster wordt speciaal voor ons geopend. Hetgeen dit klooster zo anders maakt is het mysterieuze relikwie dat er wordt bewaard… de ‘YETI’-scalp! Na het geven van een donatie wordt geheimzinnig een nog geheimzinniger kast geopend en wordt de Yeti-haartooi geopenbaard op een eivormig hoofd. Het is overduidelijk zo nep als maar mogelijk is want volgens onderzoekers is het niet meer dan ordinair yakhaar. De kloosterlinge schijnt er echter diep in te geloven.

Bezoek aan het Canadees/Nieuwzeelands hospitaal

Na dit tegenvallend bezoek wandelen we naar het nabijgelegen dorp Kunde waar het Khumbu-hospitaal is gevestigd. Het is een Nieuwzeelands/Canadees initiatief en het medisch personeel bestaat uit vrijwilligers die voor een bepaalde periode in Nepal verblijven al of niet vergezeld van hun familie. Er is slechts één Nieuwzeelandse dokter aanwezig die er twee jaar met zijn echtgenote dienst doet. De man geeft ons enthousiast een woordje uitleg. Er is röntgenapparatuur aanwezig, een Gamow-Bag voor behandeling van hoogtziektes, enz… Een Nepalees betaalt er voor een raadpleging inclusief medicamenten 10 Rp, een vreemdeling betaalt 20 $ exclusief medicatie.
De dokter vertelt ons dat er gemiddeld 1 à 2 westerlingen per week in behandeling worden genomen voor hoogteziekte en 1 à 2 per dag voor andere gevallen. Vorige maand is er op Trashi Labsta nog een dokter omgekomen wegens accuut hersenoedeem, en dit nota bene tijdens een reddingsoperatie.

Een luxehotel op 3.880 meter hoogte

Na het middagmaal bezoeken we het Japanse ‘Everest View Hotel’, een luxe hotel waar je kan verblijven voor de ‘aantrekkelijke’ prijs van 100 à 150 $ per nacht. Het ligt op een hoogte van 3.880 m in een prachtige lokatie temidden van groene naaldwouden met een excellent uitzicht op Mt. Everest en andere toppen.
Hetgeen dit hotel zo bijzonder maakt is het feit dat je er in drukkamers kan slapen die het mogelijk maken om geleidelijk, zonder lichamelijke inspanningen, aan te passen aan de hoogte.
Het kreeg in 2004 een vermelding in het Guiness Book of Records als het hoogst gelegen luxehotel ter wereld.

Onze laatste avond in het gezelschap van Pasang, Dawa, Suk Bai en de keukenjongens breekt snel aan. De kok speelde het zowaar klaar een smakelijke rozijnenbisquit te prepareren. We maken er een gezellige drinkavond van met brandewijn, bier en nootjes en komen nog eens uitgebreid terug op de ervaringen tijdens de voorbije weken.

ETAPPE 19 : KHUMJUNG
Geklommen : 295m aantal geklommen meters per dag
Gedaald : 295m aantal gedaalde meters per dag
Max : 3.894m maximum bereikte hoogte gedurende de dag
Min : 3.769m minimum hoogte gedurende de dag
Luchtdruk : 635.2 luchtdruk in HectoPascal op kampplaats

Etappe 20 : Khumjung – Kathmandu

De laatste dag is aangebroken en omstreeks 6.30 uur vertrekken we naar Syangboche. Pasang en Dawa zijn al vertrokken met onze grote bagage en de huurspullen om deze al in te checken zodat wij in alle rust kunnen afscheid nemen van de kok Suk Bai en zijn helpers. We geven hen een fooi voor de bewezen diensten.

Om 8.40 uur landt de helicopter van Asian Airlines, een blauwe Kazan van Russische makelij, met veel lawaai en stofwolken op de zanderige landingsbaan, mooi op tijd.
Het toestel biedt plaats aan 24 passagiers die in twee rijen naast elkaar plaatsnemen met de rug tegen het venster en de gezichten naar elkaar gericht. Tussen de twee rijen in wordt de bagage geplaatst met daarover een net om verschuiven tegen te gaan. Veel plaats is er niet.

Er worden snoepjes en oorstopjes rondgedeeld terwijl de motoren starten. Onmiddellijk wordt duidelijk waarvoor de stopjes dienen. We wuiven nog een laatste maal naar onze twee trouwe gidsen en hopen hen nog eens weer te zien bij een volgende gelegenheid. Met een hoop gebulder en geschud raken we los van de grond. Naar buiten kijken is moeilijk en niet bevorderlijk voor de nekspieren. De vlucht duurt één uur en was best te harden.

Terug in Kathmandu

Het geeft een vreemd gevoel om eensklaps terug in een drukke stad als Kathmandu te arriveren en we moeten weer even wennen aan het verkeer waarvan we drie weken geen last meer hebben gehad. De lucht is nevelig en geelachtig in de verte vanwegen de fel toegenomen smog. De eens zo smetteloze witte Himalayapieken zien er nu troosteloos grauw uit. Het verschil met de gezonde berglucht doet zich voelen.

We worden door mensen van Asian Trekking opgepikt en naar ons hotel gevoerd. Wim is niet in het hotel en ik maak van de gelegenheid gebruik om ons huurmateriaal terug te brengen en af te rekenen. Ik spreek met John af om vanavond iets te gaan eten in de stad.
Om 13.00 uur komt onze verloren zoon Wim de kamer binnengestapt en beginnen we uitgebreid onze ervaringen uit te wisselen. Ondertussen is ook zijn verloren bagage gearriveerd en heeft het genereuze Air India zelfs een schadevergoeding betaald van… 1.800 Rp.

Maar nu denk ik nog aan één ding… een lange en zalige warme douche. Ik kom er weer uit als een halfgare kreeft, maar voel me toch een ander mens.
De rest van de dag gebruiken we om eens uitgebreid te gaan shoppen. Tegen de avond zijn de foto’s die John nam reeds klaar…van snelservice gesproken. De kwaliteit is echter niet om over naar huis te schrijven.

Vanavond trekt het eerste onweder met zware regenval over de hoofdstad, het blijft echter gelukkig maar van korte duur. Wat later vernemen we in het hotel dat er een kleine uurwijziging is doorgevoerd in ons vluchtschema. De vlucht van Delhi naar Frankfurt is met drie uur vertraagd. Air India laat weer van zich horen en ik voel al dat de miserie opnieuw gaat beginnen.

Schrijf uw commentaar