Etappe 6 : Laduk – Jagat

Minimum temperatuur vannacht : + 6,2°C

We volgen de snelstromende rivier Bhote Kosi en komen terecht in het gebied van de ‘Chhetri’, een hogere Hindu-kaste die schijnbaar niet op erg gesteld zijn op vreemdelingen. Pasang en Kami geven ons de raad onze bagage nauwlettend in de gaten te houden omdat deze individuen zich wel eens aan een diefstalletje durven wagen. Het is een opvallend nors volk en zelfs onze Sherpa’s trachten ze zoveel mogelijk te vermijden. Kinderen komen héél dichtbij om ons doen en laten nauwkeurig te observeren, vooral onze westerse ‘luxeartikelen’ trekken hun aandacht. Het wordt zo erg dat we ze moeten wegjagen. Ik voel me hier niet op m’n gemak en laat de bagage geen moment in de steek.

De avond wordt prachtig, hoog in de bergen is er geen sprake meer van smog en de lucht is kristalhelder. Nog nooit bekeken we de sterrenhemel met zijn overduidelijke Melkweg zo intensief. Het creëert een ontspannen sfeer in ons gezelschap. Het kamp ligt geprangd tussen indrukwekkend hoge en weelderig begroeide rotswanden aan de oever van de ‘Bhote Kosi’.  Honderden glimwormen bewegen zich doorheen het struikgewas en geven gratis een onvergetelijke show weg. Het hallucinante gebulder van de rivier en de aangename temperatuur zorgen ervoor dat we slapen als marmotten.

ETAPPE 6 : LADUK – JAGAT
Duur : 6.30 uren totale duur in uren en minuten
Hoogte : 1.120m hoogte kampplaats bij aankomst
Geklommen : 357m aantal geklommen meters per dag
Gedaald : 1.408m aantal gedaalde meters per dag
Verschil : -1.050m hoogteverschil tussen punt vertrek en aankomst
Max : 2.176m maximum bereikte hoogte gedurende de dag
Min : 1.100m minimum hoogte gedurende de dag
Luchtdruk : 891 HPa luchtdruk in HectoPascal op kampplaats

Etappe 7 : Jagat – Simigaon

Minimum temperatuur vannacht : +11.4°C

Met een opgelucht hartje verlaten we de Chhetri op weg naar Simigaon. In de loop van de voormiddag lopen we eindelijk Dawa tegen het lijf, onze klimsherpa. Hij komt net van Trashi Labsta en deelt ons mee dat de pas er redelijk goed bij ligt. Dawa spreekt geen engels, het is een man met een doortekend gelaat, vooraan in de dertig maar hij lijkt wel tien jaar ouder. Dawa zal vanaf hier Kami vervangen.

De Trashi Labsta zou besneeuwd zijn maar goed begaanbaar, idem voor de Parchamo peak.
Het smalle pad hoog boven de schuimende en kolkende Bhote Kosi is indrukwekkend en het stijgingspercentage weegt loodzwaar onder de middagzon.
Een tweetal uurtjes voor Simigaon treffen we een groep Amerikaanse jongeren die een opleiding Nepal-cultuur en -taal volgen. Zij zijn eveneens op weg naar Simigaon.

Simigaon

Het dorp is vrij groot en biedt de zeldzame mogelijkheid om een nieuwe voedselvoorraad aan te leggen. Er is frisdrank en bier verkrijgbaar maar goedkoop is het niet. Hoe hoger hoe duurder is de regel, en terecht want alle voorraden worden te voet opgehaald in Barabise.

Vlak bij onze kampplaats staat een eenvoudig hutje waar we vriendelijk bij het vuur worden uitgenodigd door een jonge vrouw en haar baby. We snakken allemaal zo erg naar een flesje cola dat ons verstand ons in de steek laat. Lage luchtdruk en Cola werken niet goed samen.  Van zodra de dop er af springt, spuit de kleverige vloeistof met een enorme kracht de lucht in zodat er amper iets overblijft.  Hoe hoger je vordert, hoe voorzichtiger je best omspringt met koolzuurhoudende dranken…

Kinderen in Simigaon
Kinderen in Simigaon

Het uitzicht vanuit het kamp is grandioos…we kijken aan tegen de indrukwekkende flanken van de ‘Gauri Shankar’.

ETAPPE 6 : JAGAT – SIMIGAON
Duur : 7.00 uren totale duur in uren en minuten
Hoogte : 1.982m hoogte kampplaats bij aankomst
Geklommen : 1.211m aantal geklommen meters per dag
Gedaald : 348m aantal gedaalde meters per dag
Verschil : +862m hoogteverschil tussen punt vertrek en aankomst
Max : 1.982m maximum bereikte hoogte gedurende de dag
Min : 1.120m minimum hoogte gedurende de dag
Luchtdruk : 803.8 HPa luchtdruk in HectoPascal op kampplaats

Etappe 8 : Simigaon – Gyalche

Minimum temperatuur vannacht : + 7,7°C

Onze crew heeft gisterenavond duidelijk te lang aan de drank gezeten want ze zijn veel later uit de veren dan gewoonlijk en hebben blijkbaar weinig zin om te vertrekken. We gunnen hen een tijdje rust om terug in de plooi te komen en vertrekken dan maar op eigen houtje. We hebben goede kaarten mee, dus het zal allemaal wel best meevallen. Er staat een klim van 900 meter op het programma die al bij al weining problemen oplevert. De zon verschuilt zich achter de rotswanden zodat het aangenaam fris en vochtig blijft.
Na 400 meter bereiken we ‘in the middle of nowhere’ een eenzaam rieten hutje met ervoor een bordje met het opschrift “Cold and hot drinks available here…welcome”. Dit kunnen we toch niet zomaar links laten liggen, nietwaar ? We drinken er een paar flessen limonade en kopen enkele pakjes glucosekoekjes voor onderweg. Drie kwartier later arriveert onze keukenploeg en er wordt besloten deze plaats te gebruiken als picknickzone.

Rond Gauri Shankar
Trekking atmosfeer rond de Gauri Shankar

Ondertussen zijn we een flink eind in de Rolwaling-vallei gevorderd en hebben al acht dagen geen spiegel meer gezien. Ik heb me niet meer geschoren sinds Kathmandu en ik weet bij God niet hoe ik eruit zie. Het kan me echter geen barst schelen ook, ik voel me gezond en fit. Wel is er bijna dagelijks de lichte verkoudheid maar dit verschijnsel is volkomen normaal en hindert me niet.

Er wordt flink wat gebabbeld onder ons en John blijkt goed op de hoogte van Nepal, zijn volkeren en gebruiken. Hij reist immers al jaren langdurig door dit land en kent een massa paden, passen en peaks zodat hij voor ons wel eens een serieuze hulp kan betekenen op de Trashi Labsta.

De avonden worden kouder

De tenten worden wat later opgesteld langs de rivier ‘Rolwaling Chhu’ op een idyllisch plaatsje waar nog een groep oudere Amerikanen kamperen. Deze mensen komen van Na en zijn onderweg naar Simigaon. Ze kunnen ons niet veel info geven met betrekking tot Trashi Labsta.

Het wordt koud vanavond, tijdens het ondergaan van de zon zakt de temperatuur binnen vijf minuten van 11° naar 6°. We plaatsen ons met een hete tas chocomelk bij het kampvuur tussen de stafleden Pasang, Dawa en Suk Bai, de chef-kok voor een gezellige babbel. Lang hou ik het echter niet vol, het is veel te koud en ik snak naar de warme slaapzak. Omstreeks 20.00 uur is de temperatuur gezakt tot +2.2°…en dit is nog maar het begin.

Respect voor onze crew !

Onze stafleden en het vaste keukenpersoneel kruipen samen in hun eigen tent, maar de dragers slapen altijd buiten…tussen de struiken, in een grot of onder een afhangende rots. De dragers zijn de werkpaarden en behoren tot de laagste categorie van de Nepalese bevolking. Ze zijn tijdens het hoogseizoen altijd wel met één of andere trektocht bezig zodat ze geen enkel contact met hun families hebben. In de wintermaanden, als de toeristen wegblijven, keren ze terug naar hun echtgenotes om in de velden te gaan werken en te zorgen voor de voedselkweek. We voelen ons de eerste dagen beschaamd in hun aanwezigheid, maar geleidelijk begrijpen we hun situatie. Het is voor deze mensen een gewone job, het enige middel om aan geld te geraken. Ze zijn altijd optimistisch, altijd vriendelijk en behulpzaam en na elke dagtaak leggen ze een kampvuur aan en wordt er gezongen en plezier gemaakt, al dan niet bij een glaasje rijstbrandewijn dat ze zo nu en dan van hun extra fooien durven kopen.

Ons respect voor deze keiharde mannen kent geen grenzen. Sommigen lopen op hun blote voeten, anderen dragen slechts versleten slippers of turnpantoffels. Het is pas op de grotere hoogtes dat ze in het bezit worden gesteld van een paar goedkope maar onbeschadigde stoffen schoenen.

ETAPPE 8 : SIMIGAON – GYALCHE
Duur : 7.30 uren totale duur in uren en minuten
Hoogte : 2.749m hoogte kampplaats bij aankomst
Geklommen : 1.178m aantal geklommen meters per dag
Gedaald : 447m aantal gedaalde meters per dag
Verschil : +729m hoogteverschil tussen punt vertrek en aankomst
Max : 2.802m maximum bereikte hoogte gedurende de dag
Min : 1.994m minimum hoogte gedurende de dag
Luchtdruk : 732.7 HPa luchtdruk in HectoPascal op kampplaats

Schrijf uw commentaar