Etappe 14 : Summit – Thengpo

Minimum temperatuur vannacht : – 11,2°C

Het heeft de hele nacht gesneeuwd, de tenten liggen bedolven onder een tiental centimeter sneeuw. Geluk bij ongeluk heeft dit echter voor de nodige isolatie gezorgd zodat de kou niet echt in de tent kon doordringen.
Het hele gebied is bedekt met een dik sneeuwtapijt, de paden zijn niet meer zichtbaar en op Parchamo hebben volgens onze gidsen twee lawines plaatsgevonden. De trek naar de absolute top van 6.175 m kan niet doorgaan en John, die in topconditie is, ziet zijn droom uit elkaar spatten.
…De weergoden hebben het zo gewild!

1000 meter naar beneden

afdaling-trashi-labsta
Afdaling van de Trashi Labsta

Ik voel me stukken beter alhoewel de hoofdpijn nog even fel is als gisteren. Het sneeuwt nog steeds fijne korrels en er is een ijskoude snijdende wind opgekomen. De korrels planten zich in ons gelaat als fijne spijkertjes en de zichtbaarheid is vrijwel nihil. Ik weet aanvankelijk niet hoe dit verder moet, het lijkt wel of we hier vast komen te zitten. Het kamp wordt in allerijl opgebroken en iedereen maakt zich klaar voor de schier onmogelijke opdracht… de grote afdaling. Vandaag moeten we immers meer dan 1.000 meter dalen.

Onze Sherpa Dawa blijkt echter goed z’n weg te kennen en maakt voor ons een pad zichtbaar. We moeten er enkel voor zorgen in zijn spoor te blijven. Koorden zijn weer noodzakelijk om een gigantische ijsmuur af te dalen en ik bengel enkele minuten met de voeten in het niets terwijl ik me krampachtig aan het touw vastklamp. De angst slaat me om de keel, waar ben ik aan begonnen !?

Bevriezingsverschijnselen

Ondanks de dikke handschoenen beginnen zowel mijn als John’s vingertoppen bevriezingsverschijnselen te vertonen en éénmaal beneden moeten we een hele tijd wachten met de handen diep in de broek tot het gevoel terug in de vingers komt. De opwarming gaat heel langzaam en daar staan we dan als sukkelaars dik ingepakt in meerdere lagen kledij, ons af te vragen of dit nu het einde van ons avontuur betekent.

Het wil maar niet ophouden met sneeuwen maar we moeten er willens nillens doorheen. Met het houweel wordt voortdurend in de sneeuw voor onze voeten geprikt om zodoende verraderlijke gletsjerspleten te vermijden, Dawa nog steeds voorop om het pad te markeren. Onze dragers hebben het enorm moeilijk met hun zware lasten en de één na de ander schuift dan ook op het achterwerk. Gelukkig blijft het bij kleine voorvalletjes en kan er nog om gelachen worden.

Onze lichamen beginnen door de inspanningen geleidelijk op te warmen. Tijd om eens rond te kijken is er niet, je ziet trouwens geen twintig meter ver. Als de grootste hoogtes achter de rug zijn begint de tocht vlotter en aangenamer te verlopen en na enkele uren verdwijnen er al enkele kledingstukken in de rugzak. Mijn hoofdpijn is bijna volledig verdwenen.
De Australische groep, één dag achter ons, zal de pas wellicht niet kunnen trotseren onder deze omstandigheden en zullen onherroepelijk moeten wachten tot de sneeuwbuien ophouden.

Terug in de bewoonde wereld

In de latere namiddag bereiken we ‘Thengpo‘, het eerste dorpje voorbij Trashi Labsta. Het doet deugd om weer eens andere mensen te zien en we worden uitgenodigd voor een hete kop lemonthee.
Onder normale omstandigheden zou vanuit Thengpo de westzijde van de machtige ‘Makalu‘ (8.463m) zichtbaar zijn maar de zware mist belemmert de zichtbaarheid volledig. De teleurstelling is groot omdat de Khumbu-vallei één der prachtigste gebieden in Nepal is. De hoogste bergen ter wereld liggen hier verzameld. We zijn echter terecht trots dat we de beruchte Trashi Labsta zonder ernstige problemen hebben kunnen trotseren. De oversteek zal voor de rest van mijn leven in m’n geheugen gegrift blijven.

ETAPPE 14 : SUMMIT – THENGPO
Duur : 5.00 uren totale duur in uren en minuten
Hoogte : 4.380m hoogte kampplaats bij aankomst
Geklommen : 58m aantal geklommen meters per dag
Gedaald : 1.339m aantal gedaalde meters per dag
Verschil : -1.280m hoogteverschil tussen punt vertrek en aankomst
Max : 5.666m maximum bereikte hoogte gedurende de dag
Min : 4.378m minimum hoogte gedurende de dag
Luchtdruk : 589.8 HPa luchtdruk in HectoPascal op kampplaats

Etappe 15 : Thengpo – Khumjung

Minimum temperatuur vannacht : – 7,5°C

Deze morgen krijgen we een hallucinant schouwspel te verwerken, de mist is weggetrokken en alle omliggende bergmassieven zijn in volle glorie zichtbaar.
We vertrekken zo snel mogelijk naar Khumjung via Thame en Thamo. In Thame bezoeken we een gekend klooster in een schilderachtige omgeving. De Khumbu streek overtreft alles wat ik tot nu toe zag en mijn foto’s vliegen erdoor als nooit tevoren. Groene sparren, sneeuw en witte pieken toveren het landschap om tot een kerstsprookje.
Het wordt al veel warmer als we tegen het middaguur terug in de bewoonde wereld belanden…Thame. Andere toeristen kruisen onze paden, géén van hen denkt nog maar aan Trashi Labsta. Het enige verkeer zijn de yaks die zich steeds opnieuw nuttig weten te maken als lastdier. In Khumbu worden menselijke dragers al eens omgewisseld voor yaks.

We nuttigen ons middagmaal in Thamo (3.400m) waar we voor de eerste maal sinds lang in ontbloot bovenlijf van de warme zon kunnen genieten. Er ligt hier zelfs geen sneeuw.

Thuishaven van onze gids

Khumjung is één der grootste dorpen in Khumbu en tevens de woonplaats van Pasang. Het is hier dat we afscheid nemen van onze trouwe dragers, hun hulp is namelijk niet meer vereist. We tonen hen onze dankbaarheid door overbodige medicijnen (aspirine,enz..), kledingstukken en snoep uit te delen. Verder geven we alle dragers die de volledige trip bij ons zijn gebleven een extra fooi. Ze hebben het dubbel en dik verdiend.
Blijven over… de gehele keukenploeg (4 personen), Pasang en Dawa. Zij zullen ons verder vergezellen tot ons vertrek op de luchthaven in Syangboche.

Khumjung wordt beheerst door de indrukwekkende ‘Ama Dablang‘ (6.812 m), door velen beschouwd als de mooiste berg ter wereld.
Waarschijnlijk zullen we hier onze laatste nacht in een tent doorbrengen want morgen zouden we op eigen initiatief eens graag in een lodge verblijven in Tengpoche. De laatste drie nachten tenslotte zouden we dan weer doorbrengen in Khumjung in de woning van Pasang’s broer.

ETAPPE 15 : THENGPO – KHUMJUNG
Duur : 7.30 uren totale duur in uren en minuten
Hoogte : 3.760m hoogte kampplaats bij aankomst
Geklommen : 689m aantal geklommen meters per dag
Gedaald : 1.308m aantal gedaalde meters per dag
Verschil : -618m hoogteverschil tussen punt vertrek en aankomst
Max : 4.380m maximum bereikte hoogte gedurende de dag
Min : 3.380m minimum hoogte gedurende de dag
Luchtdruk : 636.1 HPa luchtdruk in HectoPascal op kampplaats

Etappe 16 : Khumjung – Tengpoche

We hopen vandaag Mount Everest te mogen aanschouwen in Tengpoche, een bekend toeristisch oord van waaruit de belangrijkste Khumbu-trekkings beginnen.
We dalen eerst 500 m af naar Phunki om onmiddellijk daarna keihard terug 600 steile meters te klimmen tot in Tengpoche. Het is erg warm en ik neem er m’n tijd voor, John is echter alweer een heel stuk voor mij. Onze bagage hebben we achtergelaten bij de familie van Pasang. Boven op de top ligt Tengpoche en zijn klooster dat nog volop in aanbouw is. Er zijn een heleboel lodges en een groot kampeerterrein dat volgestouwd is met tenten. Geen wonder, oktober en november zijn voor Nepal de belangrijkste maanden en iedereen moet toch een Mount Everest kunnen gezien hebben. Van hieruit krijg je inderdaad een prachtig uitzicht op het Everest-massief, waaronder o.a. Lhotse, Lhotse Sar en Nuptse, de hoogste bergen ter wereld.

Mount Everest in zicht

We vinden nog net een plaatsje in de ‘Himalayan View Lodge‘ dat uitgebaat wordt door de zus van Pasang. Er is voldoende comfort en eindelijk is er nog eens snoep, bier en frisdrank verkrijgbaar. Goedkoop is echter wat anders, een Mars kost bv. 80 Rp en een fles bier (650ml) maar liefst 170 Rp.
Ik krijg kippevel als ik verneem dat je hier een warme douche kunt nemen en ik verlies geen tijd want m’n haren staan zowat rechtop van het stof. De douchecel ligt buiten en is niet meer dan een houten barak, maar het water is erg warm en zààààààlig. Maar Nepal zou Nepal niet zijn als er niet iets misloopt. Als ik eenmaal goed en wel ben ingezeept stopt de waterstroom abrupt en krijg ik nog slechts enkele luttele druppels om me af te spoelen. Daar sta ik dan in m’n blootje en het kippevel dat ik nu krijg is alleen maar van de kou. Niks aan te doen, later beter.

Alle neuzen richten zich ‘s avonds naar de berg

Er zijn een vijtal lodges beschikbaar in Tengpoche en allemaal zitten ze barstensvol. Je slaapt in een kamer met een zestal personen zonder enig comfort maar je hebt tenminste een dak boven het hoofd en het vriest niet binnen.
Het klooster heeft zo goed als niets te bieden zodat een bezoek niet langer dan enkele minuutjes in beslag neemt.

Mount Everest
Het Mount Everest massief gezien vanaf Tengpoche

‘s Avonds worden er duizenden foto’s genomen want iedereen keert zijn neus in dezelfde richting… Mount Everest, die door de ondergaande zon rood wordt gekleurd. Het is zeker de moeite waard om dit moment af te wachten en met een telelens worden schitterende resultaten bekomen.
Als het dan eenmaal donker is geworden, trekt iedereen zich terug in de eetzaal van de lodges waar een houtkachel voor een gezellige warmte zorgt. Het is hier dat de wildste reisverhalen boven water komen en we amuseren ons dan ook kostelijk.

ETAPPE 16 : KHUMJUNG – TENGPOCHE
Duur : 2.50 uren totale duur in uren en minuten
Hoogte : 3.874m hoogte kampplaats bij aankomst
Geklommen : 601m aantal geklommen meters per dag
Gedaald : 485m aantal gedaalde meters per dag
Verschil : +117m hoogteverschil tussen punt vertrek en aankomst
Max : 3.874m maximum bereikte hoogte gedurende de dag
Min : 3.305m minimum hoogte gedurende de dag
Luchtdruk : 629.3 HPa luchtdruk in HectoPascal op kampplaats

Etappe 17 : Tengpoche – Khumjung

We zullen vandaag een alternatieve route uitkiezen om terug naar Khumjung te trekken, namelijk via Phortse. Eerst zal er 600 m moeten gedaald worden om daarna diezelfde 600 m weer omhoog te klauteren. De conditie is er alleszins al fors op verbeterd tijdens de voorbije drie weken.

Deze route is beslist een aanrader omdat je verschillende panorama’s krijgt voorgeschoteld van o.a. Ama Dablang en andere onbekende maar niet minder adembenemende scherpe Himalaya-pieken, zonder al te veel andere toeristen tegen het lijf te lopen.
Rond de klok van drie komen we terug Khumjung binnengestrompeld en ditmaal krijgen we een kamer voor ons alleen in de woning van Pasang’s broer die enkele dagen afwezig is. Als de kat van huis is…
Het is er allesbehalve warm en tegen de avond duidt de thermometer binnen een temperatuur aan van +6°. Pasang zorgt voor hout en gedroogde yak-uitwerpselen die door de bergbevolking veel worden gebruikt als goedkoop alternatief voor hout. Het stinkt niet en blijft lang nagloeien, er is echter één nadeel, er komt een massa rook vrij die de kamer geheel vult.

khumjung
Khumjung

Ik krijg weer wat tijd om na te denken over onze geleden strijd tegen de natuurelementen en verlang naar Kathmandu met z’n gezellige restaurantjes en winkelstraatjes. Als het een beetje meezit zou Wim vandaag in de hoofdstad moeten toekomen.

ETAPPE 17 : TENGPOCHE – KHUMJUNG
Duur : 5.30 uren totale duur in uren en minuten
Hoogte : 3.784m hoogte kampplaats bij aankomst
Geklommen : 899m aantal geklommen meters per dag
Gedaald : 990m aantal gedaalde meters per dag
Verschil : -90m hoogteverschil tussen punt vertrek en aankomst
Max : 3.973m maximum bereikte hoogte gedurende de dag
Min : 3.594m minimum hoogte gedurende de dag
Luchtdruk : 636.2 HPa luchtdruk in HectoPascal op kampplaats

Schrijf uw commentaar