Tussen de regenbuien door konden we vandaag toch een mooie wandeling maken in het ‘s Herenbos in Oostmalle. Het is een 140 hectare groot bosreservaat van de Vlaamse overheid waar het zeer rustig vertoeven is.
Tot voor enkele jaren was het ontoegankelijk voor het publiek maar gelukkig is dit veranderd en kan men nu bepaalde gemarkeerde delen van het bos ongestoord ontdekken. Afwijken van de vaste routes is enkel toegelaten onder leiding van een gids.

Voorrang aan inheemse boomsoorten

Het is de intentie van de overheid om het ‘s Herenbos in Oostmalle zo natuurlijk mogelijk te maken door uitheemse bomen zoals de Amerikaanse eik, de Japanse Lork en andere overwoekerende soorten te verwijderen. Deze zijn immers zo overheersend dat ze de inheemse soorten bedreigen.
De natuurliefhebber komt omwille van de vele oases aan rust uitgebreid aan z’n trekken. Bomen die er zich goed voelen zijn ondermeer de zomereik, berk, grove den en elzen.
De open plekken worden dan weer gedomineerd door heide en grassen.

's Herenbos Oostmalle

's Herenbos Oostmalle

's Herenbos Oostmalle

s' Herenbos Oostmalle

's Herenbos Oostmalle

's Herenbos OostmallePark de Renesse

Aangrenzend aan het ‘s Herenbos ligt het kasteelpark de Renesse (127 ha), met uiteraard het kasteel de Renesse als hoogtepunt dat sinds 1970 vrijwel onbewoond is. Het werd na de verwoesting van de burcht in 1542 gebouwd door Jan van Renesse. Het kasteel kreeg een aantal beroemde gasten over de vloer zoals Keizer Karel, Margaretha van Parma en Willem Van Oranje.
De Engelse tuin is een bezoek waard omwille van de mooie vijvers en prachtige mammoetbomen of Sequoia’s.

Kasteel van Renesse
Kasteel van Renesse

Park de Renesse

Schrijf uw commentaar