Trolltunga, of Trollentong, in Noorwegen ligt ongeveer 17 km van Odda (Hordaland). Vanaf het parkeerterrein in Skjeggedal wacht je een stevige wandeling van 8 tot 10 uren naar de rots en terug. De vele panoramische uitzichten over de wijdse Hardangerregio zijn op zijn minst spectaculair te noemen en als je in de regio bent is de tocht een absolute aanrader. Er moet een hoogteverschil van ongeveer 900 meter overbrugd worden.

Mågelibanen

Aan het parkeerterrein zie je meteen de ‘Mågelibanen‘ liggen. Dit is een zeer steile kabelbaan langswaar vroeger een kabelkarretje naar boven werd getrokken maar nu vrijwel nooit meer gebruikt wordt. Het normale wandelpad begint vlak achter het gebouw van de Mågelibanen. Het is een zeer steile en vermoeiende klim tot aan de eerste top waar ook de kabelbaan eindigt. Sommige wandelaars kiezen ervoor om gewoon via de houten trappen vlak langs de kabelbaan omhoog te klimmen. Deze trappen werden vroeger door het onderhoudspersoneel van de kabelbaan gebruikt. Het is me niet duidelijk of het volgen van deze trappen wel legaal is of niet. Er zijn in elk geval nergens waarschuwingsborden te vinden. Ook wij kozen ervoor om via de trappen te gaan maar het is een niet te onderschatten klim die aardig wat concentratie en conditie vereist want sommige planken zijn niet meer in zo’n goede staat.

Mågelibanen
Mågelibanen

Trekking naar Trolltunga

Het pad naar de rots is goed gemarkeerd met een rode T en bordjes tonen je geregeld de nog resterende afstand. De beste periode is tussen juni en halverwege september. De lengte van de trek vereist een goede fysieke conditie en degelijke kledij en schoeisel. De weersomstandigheden kunnen snel veranderen en er is niet overal dekking voor mobiele telefoons. Neem voldoende voedsel en drank mee.

Toilet with a view
Voor als de nood hoog is na de Mågelibanen …
Landschap langs de trekkingroute
Landschap langs de trekkingroute
Het enige schuilhutje langs het pad
Het enige schuilhutje langs het pad
De 'badkuip van de duivel'
De ‘badkuip van de duivel’

Trolltunga troont boven het Ringedalsvatnet uit

De rots zelf bevindt zich 1.100 m boven zeeniveau en steekt 700 meter boven het prachtige Ringedalsvatnet uit. In het hoogseizoen ontvangt de locatie veel bezoekers zodat de wachttijden om bovenop de rots te klimmen (natuurlijk voor de verplichte foto) kunnen oplopen.

Eerste blik op het Ringedalsvatnet
Eerste blik op het Ringedalsvatnet
Trolltunga
Trolltunga boven het Ringedalsvatnet
Ringedalsvatnet
Ringedalsvatnet

Ringedalsvatnet

Het ultieme doel van de tocht ...
Het ultieme doel van de tocht …
Trolltunga
Trolltunga

Sommigen maken er een sport van om de meest halsbrekende toeren uit te halen en hopen zo op dé meest spectaculaire foto voor hun sociale media. Voor mensen met hoogtevrees lijkt de betreding van de rots een angstaanjagend scenario, vooral omdat er geen enkele veiligheidsvoorziening zoals een reling of ketting werd aangebracht. Trolltunga is puur natuur.  Maar in feite valt het zeer goed mee omdat de rots een beetje schuin omhoog wijst hetgeen het hoogtevreeseffect een stuk doet verdwijnen.
De ultieme foto wordt uiteraard genomen terwijl je op het uiterste randje van de rots zit.

Parkeren

De ruime parking is te bereiken vanuit Odda via Tyssedal. In Tyssedal volg je dan de bordjes naar Skjeggedal tot je de parking bereikt aan een doodlopende weg.
Het gebruik van de parking kost 100 NOK per dag. Er staan parkeerautomaten waar je met een kredietkaart kunt betalen en vanaf 8 uur zou er ook aan het loket kunnen betaald worden.

Bij onze aankomst waren de automaten allemaal defect.  Om 8u30 was er nog steeds niemand te zien in de loketten.  We hebben dan een briefje geschreven waarin we de situatie in het Engels hebben uitgelegd en het achter de voorruit gelegd. Meerdere bezoekers bleken dit te doen.
‘s Avonds bij terugkomst was er nog steeds niemand te zien. We hebben dus gratis kunnen parkeren.

Schrijf uw commentaar