De Belgische Ardennen bieden talloze idyllische wandelroutes voor buitensporters en natuurliefhebbers. Eén van de indrukwekkendste korte wandelingen die ik de laatste jaren heb gedaan is ongetwijfeld de vallei van de Hoëgne in de buurt van Solwaster (Jalhay).  Het gebied is met zijn talloze idyllische watervalletjes, houten bruggetjes, bossen en velden romantisch en ruig tegelijk.

Een heerlijk dagje uit…

Mijn zoontje van 5,5 jaar oud vergezelde me op de trip en dat maakte me aanvankelijk een beetje onzeker want de route is toch niet te onderschatten. Overal worstel je met dikke wortels en losliggende stenen. De paden kunnen er zeer vochtig en glibberig bij liggen. Zeker na een periode van regenval moeten er wel wat hoogteverschillen overwonnen worden.

La Hoëgne

La Hoëgne

Ook de kids kunnen zich amuseren

Hier en daar wordt geadviseerd om geen kinderen onder de 8 jaar mee te nemen, maar dat lijkt me toch wel een beetje overdreven. Een klein beetje wandelervaring, degelijke wandelschoenen en aangepaste kledij garanderen een leerrijke en plezierige tocht. Natuurlijk kies je met zo’n kleine knaap een droge periode uit zodat je niet te veel doorheen modderpoelen moet wroeten. De talloze wortels op het pad kunnen soms wel degelijk verraderlijk zijn.

De vallei van de Hoëgne is terecht populair bij wandelaars en in de weekends en vakantieperiodes ben je dus zeker niet alleen op pad maar dat mag de pret niet drukken.  De tocht start op de parking in Belleheid. Om die te kunnen bereiken moet je zelfs doorheen de rivier rijden, maar wees gerust, het water is er amper 10 cm diep en ook motorrijders laten zich er niet door tegenhouden.

La Hoëgne

La HoëgneHet te volgen pad is goed gemarkeerd met bordjes met een blauw kruis. De tocht start gemoedelijk maar wordt ruiger naarmate je stijgt. Het totale hoogteverschil bedraagt volgens onze GPS zo’n 185 m.
Op plekken waar de ondergrond te drassig kan worden of waar de delicate natuur moet beschermd worden, werden houten looppaden aangelegd.  Het aantal bruggetjes over de rivier is niet te tellen en de talloze watervalletjes al zeker niet.  Het landschap doet vaak denken aan een sprookjeswereld.

Pont de la Vecquée

Na amper een kilometer van de start beland je bij de waterval Léopold 2 die in 1899 door koningin Marie-Henriëtte werd ingehuldigd. Het eerste deel van de tocht verloopt in een lus. Ze gaat stroomopwaarts tot aan een eigenaardige brug met de naam Pont de la Vecquée.  Dit is meteen de plek waar je terugkeert naar het startpunt, maar wel langs de andere kant van de rivier.
Aan de Pont de la Vecquée kan je zeer aangenaam picknikken in het gras of op de grote rotsblokken langs de rivier.  Het is een rustig en idyllisch plekje om even te genieten van de omgeving.

La Hoëgne
Pont de la Vecquée

La Hoëgne

La HoëgneLa HoëgneWij deden de tocht in tegenwijzerzin, maar het kan evengoed andersom.  De terugtocht verloopt dus stroomafwaarts maar dit keer zien we de rivier diep onder ons stromen. De uitzichten zijn fantastisch.
Ongeveer halverwege de terugweg komen we aan een schuilhutje, een belvédère. Van hieruit krijg je een spectaculair uitzicht op het dal vanop ruim 50 m hoogte.

Eenmaal terug op de parking kan je met wat geluk terecht in de Chalet de Pont de Belleheid voor een hapje en een drankje.  Ze zijn in principe geopend van donderdag tot zondag.

Reisweg

Wij namen de E42 van Verviers naar Malmedy. Neem uitrit nr. 9 (Sart – La Hoëgne) en sla af naar links (N640 richting Solwaster).
Blijf de N640 volgen richting Francorchamps tot je 500 m verder aan je linkerzijde bordjes “Pont de Belleheid” en “Promenade de la Hoëgne” tegenkomt.
Sla hier links af (Roquez) en volg de weg tot je aan de Hoëgne komt.
Je rijd gewoon door de rivier om de parking aan de overzijde te bereiken.

Routegegevens bekijken / downloaden (Wikiloc)

Download GPX bestand

12 commentaren

  • Dag Rene,
   Je moet je bij het ‘oversteken van de rivier’ niet te veel voorstellen. Het is een vrij vlakke rotsondergrond waarover de rivier stroomt. Die is amper tien centimeter diep zodat je daar met een mobilhome probleemloos over geraakt.
   De parking is niet heel groot, dus in de vakantieperiode en in weekends kan het er vrij druk worden. Het is echter een rustige omgeving waar je ook elders wel een plek kunt vinden.
   Als ik me niet vergis dan zie je op Google maps nog mobilhomes geparkeerd staan op die parking:
   http://bit.ly/2vPEiWC
   Veel plezier daar. Het is een prachtstreek !
   Dirk

   • Wij zijn afgelopen weekend naar België geweest en waren op zoek naar een unieke wandelroute.
    Aangezien de boekjes beknopt zijn en weinig details bevatten, zijn we via Google bij jou gekomen.
    We werden erg enthousiast van deze wandelroute en zijn hem wezen wandelen.

    Wat een mooi stuk langs de beek, watervalletjes, over bruggen en houten planken en langs een hoge berg. Het stond er vol met paddenstoelen. De route hebben we helaas niet helemaal af kunnen lopen, want hij was behoorlijk ver (lees sporadische wandelaars), maar op enkele plaatsen was de route prima af te snijden door een pad de berg op te volgen om weer uit te komen op de route terug naar de auto. Je kunt dus makkelijk de afstand bepalen.

    In totaal 2 uur erover gelopen met een kind van 6,5 jaar die het erg naar haar zin heeft gehad. Dit vanwege de diversiteit aan obstakels/looppaden. Wel is het handig om goede schoenen aan te hebben. (bergschoenen zou ik aanraden) Het was een dag met af en toe een bui, dus iets modderig en drassig maar zeker nog prima te doen zonder al te vies te worden en heerlijk rustig.

    Met de auto door het beekje rijden om bij de parkeerplaats te komen was ook geen probleem, al was het beekje in deze tijd toch een stuk dieper dan gedacht en voornamelijk de 2 grote kuilen vlak achter het beekje maakte dat we onze onder plaat los hadden gereden. Gelukkig prima weer op te lossen, maar ik geef wel als tip mee om goed op die 2 diepe kuilen te letten.

    Heel erg bedankt voor deze tip!

    • Hoi Nicolette,
     Het is fijn te horen dat jullie enthousiast waren over de wandeling langs de Hoëgne en dat mijn beschrijving daarbij heeft kunnen helpen. Het is inderdaad een superlocatie en het weer is er voor mijn part nooit een spelbreker. Zon, mist, sneeuw, regen … ze geven de omgeving allemaal een eigen specifiek karakter, van lieflijk tot dramatisch ?
     Bedankt om je ervaringen te delen hier !
     Nog veel wandelplezier.
     Dirk

     • wij gaan deze in de herfst ook lopen of een gedeelte daarvan.
      Vlakbij (longfaye) heb je ook een mooie tocht rue de bayehon deze is ook echt de moeite waard

     • Hoi Patriek, bedankt voor je reactie. De herfst is volgens mij het mooiste seizoen om dit soort wandelingen te doen.
      Interessante tip ivm Rue de Bayehon. Ga ik eens uitdiepen ?

 1. Heb van diverse mensen gehoord dat het daar super mooi wandelen is.
  De foto’s van de omgeving waren prachtig.
  Op de site staat dat het daar niet geschikt is om met de hond te wandelen echter de mensen die ik sprak hadden allemaal een hond bij zich en dat was prima te doen. De honden genoten van het vele water.

  • Hoi Carla, bedankt voor je feedback. Het is zeker meer dan de moeite waard om er een dagje voor uit te trekken. Heerlijke omgeving voor rustige wandelingen.
   Waar heb je gelezen dat het niet geschikt voor honden is ?

 2. Beste,
  Gisteren de wandeling gemaakt met mijn kleinzoon van 6 jaar en mijn kleindochtertje van nog geen vier jaar.
  Zonder problemen hebben ze de wandeling flink uitgestapt. De brugjes vonden zij heel leuk .
  Een rugzak vol broodjes, drankjes , fruit en een snoepje doen wonderen.
  Voor herhaling vatbaar!

  • Hey Marjan,

   Tof om te horen dat je samen met je kleinkinderen van deze heerlijke wandeling hebt genoten. Zeker ook eens doen in de herfst, voor de kleuren en de geuren 😉
   Wij gaan ook telkens weer terug.
   Have fun.
   Dirk

 3. Hallo Dirk,
  Wij hebben deze route jaren terug gewandelend, is prachtig en zeker een aanrader met kinderen.
  Volgend weekend staat deze wandeling terug op ons programma.
  Groetjes
  Anne

  • Hey Anne,
   Bedankt voor je berichtje hier!
   Deze route heeft duidelijk nog niets aan populariteit verloren. Ik kijk er ook naar uit om deze zomer nog eens terug te keren.
   Hopelijk niet te druk… Laat eens horen of het te doen was.
   Veel plezier!

Schrijf uw commentaar